Campusul promis de Ponta, început de 6 ani. Ruinele de la Bârseşti!

Campusul şcolar început acum şase ani la marginea municipiului Târgu Jiu este din nou promis de autorităţile locale, în urma vizitei premierului Victor Ponta din prima zi de şcoală. Şantierul de la Liceul Bârseşti a fost abandonat în 2009 de Macofil, câştigătorul licitaţiei, deoarece guvernul nu a alocat banii necesari realizării lucrării. Investiţia va fi reluată acum prin Programul Operaţional Regional, cu o sumă ceva mai mare, dar va fi realizată tot de Macofil, fără o nouă licitaţie, după cum susţine primăria. În 2008, valoarea licitată a fost de 10,8 milioane lei fără TVA, din care s-au plătit circa 1,2 milioane, după care lucrările au fost sistate. Acum, proiectul este de 14.871.322 lei, cea mai mare parte bani europeni, şi urmează a fi finalizat anul viitor.

Acum mai bine de 6 ani, în iulie 2008, administraţia locală din Târgu Jiu a demarat lucrările de construcţie la Campusul Şcolar de la Liceul Tehnologic Bârseşti, cu fonduri guvernamentale, prin Ministerul Educaţiei. Lucrările au fost licitate şi câştigate de societatea Macofil, tot din Bârseşti. Un an mai târziu, în mai 2009, lucrările au fost sistate pentru că banii guvernamentali nu au mai fost alocaţi. Valoarea iniţială a proiectului a fost de 10,8 milioane lei, din care au fost cheltuiţi pentru această investiţie aproximativ 1,2 milioane lei, conform spuselor reprezentanţilor primăriei.

Lucrările efectuate s-au degradat

Locul a devenit o ruină după ce din 2009 nu s-a mai lucrat la partea de construcţie. Cofrajele din material lemnos au putrezit şi pe alocuri au căzut, iar fierul din structura de bază a ruginit. Apa bălteşte pe temelia construcţiilor de fiecare dată când plouă. Mai mult decât atât, de-a lungul timpului presa a relatat şi faptul că s-au furat din materiale folosite la construcţie în tot acest timp, de când au fost sistate lucrările. Cel mai probabil mare parte din lucrări vor trebui refăcute.

Finalizarea investiţiei de la Bârseşti a tot fost promisă în campaniile electorale atât de primarul Cârciumaru, cât şi de premierul Ponta.

Finanţarea semnată de Ponta este, de fapt, o refinanţare

Premierul Victor Ponta şi primarul Florin Cârciumaru au semnat luni contractul de finanţare pentru crearea şi dotarea Campusului Şcolar Bârseşti. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional, din fonduri europene de 14.871.322 lei, contribuţia primăriei fiind de 1.507.620 lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 13.363.701 lei. Reprezentanţii primăriei spun că este vorba de acelaşi proiect, numai că lucrările vor fi realizate printr-o altă sursă de finanţare. Ceea ce lasă loc de interpretare este faptul că nu va fi organizată o nouă licitaţie, lucrările urmând a fi continuate tot de societatea care a efectuat lucrările şi până în 2009. „Este aceeaşi investiţie, în aceiaşi parametri. Acum se va continua lucrarea pe aceleaşi preţuri cu societatea respectivă, Macofil. Termenul de execuţie de când se va da avizul de începere a lucrărilor este de 12 luni”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

PROIECT

Investiţia prevede construirea unei şcoli cu 10 săli de clase, a unui cămin - internat cu 98 locuri, realizarea unei cantine şi a unui club pentru 100 elevi, construirea a 10 garsoniere pentru cadrele didactice, înfiinţarea unei săli de sport cu dimensiunile pentru un teren de handbal, inclusiv anexe, o cabină poartă şi o centrală termică. Reprezentanţii primăriei au mai spus că în acest campus şcolar intenţionează să cazeze şi personalul medical de la Spitalul Judeţean care vine din alte judeţe pentru a presta activitate la Târgu Jiu.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: