PROTEST: Greva foamei în prima zi de şcoală

O învăţătoare din Târgu Jiu a anunţat că va intra în greva foamei chiar în prima zi de şcoală. Melania Boja predă la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” şi a fost martor în dosarul în care Parchetul verifică posibile fraude la Evaluarea Naţională. Boja crede că din acest motiv a fost obligată să se mute cu elevii într-o clasă mult mai mică decât cea în care a predat în ultimii zece ani. În replică, directorul şcolii spune despre învăţătoare că este o persoană conflictuală, care „a reclamat 99,9% din profesori”. Clasa repartizată Melaniei Boja ar fi mai mică deoarece s-au înscris foarte puţini copii la această învăţătoare.

Învăţătoarea Melania Boja aduce acuze la adresa directorului Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ştefulescu”, spunând că este abuzată de acesta, care o consideră responsabilă pentru ancheta demarată în vară la şcoală, procurorii având suspiciuni de fraudare a examenului de Evaluare Naţională. Învăţătoarea este nemulţumită şi de faptul că, în următorul an şcolar, i s-a pus la dispoziţie o sală de clasă mică, într-o altă clădire a şcolii, în care să-i pregătească pe cei mici. „În şcoală, directorul Aurel Popescu înţelege a exercita rolul de manager printr-un comportament dictatorial şi abuziv atât asupra mea, cât şi asupra altor cadre didactice, aspect pe care l-am relatat şi în alte memorii rămase fără soluţionare. Pentru faptul că în momentul de faţă există un dosar penal în curs de cercetare privind fraudarea Examenului de Evaluare Naţională, în fiecare zi mi se aduc acuzaţii atât mie, cât şi unor părinţi, că am declanşat această anchetă penală, cu toate că nu am o implicaţie directă legat de acest dosar. Sunt hărţuită zilnic, am fost scoasă din clasa unde îmi desfăşor activitatea de peste zece ani, într-o clasă transformată, dintr-un atelier şcolar, în curtea şcolii, cu clasă pregătitoare, deşi se ştie că am probleme de sănătate, iar această încăpere are condiţii improprii”, se arată în memoriul semnat de învăţătoarea Melania Boja.

Directorul: A reclamat 99.9% din cadrele didactice

dir_sc_4_aurel_popescuDirectorul Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu spune că învăţătoarea Melania Boja este o persoană conflictuală şi că de-a lungul vremii a făcut nenumărate reclamaţii la adresa sa, dar şi a altor dascăli. „Discuţiile sunt mai vechi, de 8 ani, de când sunt în şcoală, doamna Boja a reclamat 99.9% din cadrele didactice la conducerea şcolii, la inspectorat, căutând de fiecare dată pretexte pentru a menţine în şcoală o tensiune. Reclamă mereu, şi inspectoratul a fost reclamat că dă gradaţii de merit, că profesorii nu îşi fac datoria, că elevii sunt împărţiţi în clase pe criteriul bogaţi şi săraci, că directorul face încadrare favorizând pe unii, că profesorii dau note preferenţial. Toată conducerea şcolii a fost reclamată. Doamna mereu este nemulţumită, în sensul că nu este apreciată la valoarea dumneaei”, a declarat Aurel Popescu, directorul şcolii.

Conflictul, amplificat la început de an şcolar

În fapt, tensiunile s-au accentuat după ce conducerea şcolii a decis ca învăţătoarea să predea într-o altă sală de clasă, dat fiind numărul redus de elevi pe care îl are în noul an şcolar. Învăţătoarea vrea să predea în continuare în clasa în care a predat şi anul trecut, însă conducerea şcolii spune că sala respectivă este prea mare pentru cei 16 elevi pe care îi va îndruma şi este utilă pentru o altă clasă care numără cu mult mai mulţi elevi. „Acum s-a amplificat această nemulţumire pe fondul debutului de an şcolar pentru că doamna preia o clasă de pregătitoare şi la dumneaei nu s-au înscris decât 6 părinţi. Noi am distribuit de la alţi învăţători care au câte 30 şi ceva de copii la doamna 10 copii şi am reuşit să facem 16 copii. Din păcate, unii părinţi, aflând că i-am distribuit de la învăţătorul solicitat şi i-am dus la altul, nu acceptă să rămână copilul lor acolo, şi au solicitat un alt învăţător. Doamna consideră că noi manipulăm părinţii, că eu fac înscrierile, eu fac repartizarea şi o fac preferenţial. Repartizarea se face de directorul adjunct împreună cu învăţătorii de la clasa pregătitoare”, a precizat directorul Aurel Popescu.   

Atât conducerea cât şi profesorii şcolii au spus că învăţătoarea a luat cheia de la clasa respectivă şi că nu permite nimănui accesul, pe considerentul că yala a fost cumpărată de părinţii elevilor pe care i-a pregătit până anul trecut şi care vor studia în noul an şcolar într-o nouă clasă.

Ce spun colegii învăţătoarei

colegii_invatatoareiColegii învăţătoarei susţin punctele de vedere ale conducerii şcolii şi s-au arătat revoltaţi de modul în care aceasta procedează. „Încearcă de fapt să ne denigreze pe noi ca şi cadre didactice şi să instaureze o teamă în şcoală, lucru pe care nu cred că o să-l reuşească nici cu această grevă a foamei, pentru că nu are niciun motiv să facă acest lucru. Din punctul nostru de vedere, al cadrelor didactice, am avut un consiliu profesoral, nu este abuzată de către domnul director. Am avut o vacanţă de coşmar, ne-a denigrat şcoala, lucru pe care nu îl merităm”, a spus Delia Torop, învăţătoare la clasa a III-a B.

NOTIFICARE

Învăţătoarea Melania Boja a depus ieri o notificare la primăria Târgu Jiu prin care anunţă autorităţile despre faptul că va intra în greva foamei chiar în prima zi de şcoală. Autorităţile au spus că nu se acordă un aviz pentru această formă de protest, însă speră ca situaţia să fie rezolvată înainte de debutul noului an şcolar.

Vizualizări: 415

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: