Ciurel, audiat la DNA în dosarul „Şova“. Ce acuze i se aduc!

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a fost audiat de procurorii DNA în dosarul privind angajarea Casei de Avocatură Şova şi Asociaţii. Surse spun că lui Ciurel i s-a adus la cunoştinţă începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu. Fostul şef al CE Rovinari a majorat prin trei acte adiţionale suma stabilită prin licitaţie pentru serviciile juridice ale Casei Şova. Ultimul contract a fost încheiat cu puţin înainte ca Laurenţiu Ciurel să fie schimbat din funcţia de director general al CE Rovinari.

Laurenţiu Ciurel a fost demis din fruntea CE Rovinari pe 11 ianuarie 2009, iar pe 22 decembrie 2008, în ultima zi de lucru înainte de vacanţa de sărbători, el a mai semnat un act adiţional pentru Casa Şova. Laurenţiu Ciurel este urmărit penal de DNA pen­tru că din calitatea de director de Investiţii şi apoi din fruntea CE Rovinari, a încheiat cu firma de avocatură a lui Dan Şova mai multe contracte de asistenţă juridică, depă­şindu-şi atri­buţiile şi prejudiciind compania de stat.

În 21 martie 2007 a semnat primul act adi­ţio­nal prin care s-a suplimentat va­loa­rea contractului cu suma de 200.000 de lei, în decembrie 2007 a semnat al doilea act de 711.240 de lei, şi în 22 de­cembrie 2008, înainte cu câteva zile de a fi schimbat din funcţie, actul adiţional nr. 3 la con­tract cu suma de 310.000 lei. DNA îl acuză pe directorul Ciurel că a lăsat deoparte investiţiile pentru a plăti avocaţii. "Primul document în care se face referire de necesitatea încheierii unui asemenea contract de asistenţă juridică este referatul nr. DC/3580/15.11.2006 întocmit de directorul Direcţiei Dezvoltare - Investiţii al CER de la acea vreme, numitul Ciurel Laurenţiu Dan", arată procurorii care notează că prin respectivul referat, Ciurel propunea conducerii introducerea în planul anual de achiziţii publice pe anul 2007 a unui serviciu juridic ce urma să fie prestat de o casă de avocatură. Ulterior, acelaşi director Dan Laurenţiu Ciurel îl înştiinţează, prin adresa nr. DC/3949/27.12.2006, pe directorul comercial Gheorghe Iliescu despre nevoia urgentă de achiziţionare a serviciului de consultanţă juridică.

Liderul de sindicat de la Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, îşi aminteşte că a fost contactat la acea vreme de Ciurel, care i-a propus să susţină pe lângă directorul general de atunci aducerea unei case de avocatură. „I-am spus că nu intră în atribuţiile mele”, susţine Mitrescu. Acesta spune că ulterior casa de avocatură a fost folosită de Ciurel împotriva sindicaliştilor. „Au luat casa de avocatură pentru contracte comerciale, aşa au spus, iar apoi au folosit-o în procesele împotriva oamenilor care îşi cereau drepturile legale prevăzute în contractul pe ramură”, a spus Mitrescu.

Alţi angajaţi ai complexului, implicaţi în afacere

DNA aminteşte şi alte nume de angajaţi care şi-au pus semnătura pe acte, pentru a susţine propunerea lui Ciurel de aducere a unei case de avocatură. Direcţia Comercială a întocmit un memoriu justificativ al achiziţiei serviciului de consultanţă juridică pentru încheierea şi derularea contractului de desulfurare, memoriu nedatat, întocmit de Iliescu Gheorghe, Ciurel Laurenţiu Dan, Cristea Dumitru - şef Departament Comercial Energie, Teiu Sorin - şef Serviciu Disciplină Contractuală şi Marketing şi Crăciun Marcu - consilier juridic, înscris aprobat de directorul general Dondera Ion. În cuprinsul memoriului se precizează şi valoarea estimativă a achiziţiei în cuantum de 280.000 lei.

În continuare, se întocmeşte de către Dan Ciurel şi Ioan Vioreanu, de la Biroul Investiţii Mediu, caietul de sarcini al achiziţiei. În aceeaşi zi se întocmesc nota justificativă nr. DC/246/22 ianuarie 2007 şi fişa de date a achiziţiei semnate de Gheorghe Iliescu, Dumitru Cristea, Ion Teiu şi Cristina Bujor, documente aprobate de directorul general Ion Dondera. În 1 februarie 2007 Ion Dondera emite decizia nr. 67 prin care se numeşte comisia de evaluare a ofertelor compusă din: Cristea, Maria Scurtu - director economic, Mihaela Cojocaru, Ion Vioreanu, Cristina Bujor, Vasile Bobei şi Adrian Stăncioi. Invitaţia de participare a fost transmisă către 8 societăţi de avocatură însă numai 5 dintre acestea au depus ofertă, printre care şi SCA Şova şi Asociaţii. În 2 februarie 2007 s-a întocmit procesul verbal (fără număr) al şedinţei de deschidere a ofertelor. Ulterior, în 27 februarie 2007, SCA Şova şi Asociaţii a transmis prin fax către CER oferta financiară îmbunătăţită, ofertă cu care a câştigat licitaţia aşa cum rezultă din raportul procedurii nr. 862/12.03.2007 al comisiei de evaluare a ofertelor. Prin urmare, în 21 martie 2007 s-a încheiat contractul de asistenţă juridică 10319/2007 între CER, reprezentată de directorul general Dondera, şi Şova şi Asociaţii, reprezentată de Dan Şova.

Vizualizări: 285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: