Doi funcţionari şi un arhitect, în cătuşe pentru renovarea Primăriei Târgu Jiu

Trei persoane au fost reţinute joi seara de poliţiştii gorjeni, într-un dosar care se referă la lucrări efectuate la sediul Primăriei Târgu Jiu, fără avizele necesare. Este vorba de arhitectul Iulian Cămui, inspectorul superior din Direcţia de Cultură Monica Vlădoianu şi consilierul de la primăria Târgu Jiu Mihaela Orzan. Poliţia face cercetări în mai multe dosare în care este implicată Direcţia de Cultură, printre care spălarea operelor din piatră ale lui Brâncuşi cu jet de apă sub presiune, autorizarea unor spaţii comerciale pe axa Brâncuşi, lucrările la DN66 cu afectarea unor situri arheologice.

Primăria Târgu Jiu îşi are sediul într-o clădire monument istoric, aflată la kilometrul zero al municipiului. Orice reparaţie semnificativă trebuie avizată de Ministerul Culturii, prin instituţiile subordonate. Iniţial, primăria ar fi luat aviz pentru mici reparaţii, constând în gletuiri şi alte retuşuri necesare. Numai că, în realitate, a fost vorba de o lucrare mult mai amplă, care a cuprins şi refacerea faţadei, operaţiune pentru care erau obligatorii avize de specialitate. Potrivit unor surse, lucrarea a fost oprită de Direcţia de Cultură, după care primăria ar fi obţinut avizele necesare. Totul cu sprijinul arhitectului Iulian Cămui şi al Monicăi Vlădoianu, din partea primăriei participând la proiect Mihaela Orzan de la Serviciul Urbanism.

DSC_0019

Se pare însă că, din punct de vedere al poliţiei, nu a fost vorba de o intrare în legalitate, ci mai mult de acoperirea unei ilegalităţi deja comise. Pe cale de consecinţă, Iulian Cămui a fost pus sub urmărire penală pentru favorizarea infractorului, iar Vlădoianu şi Orzan sunt acuzate de abuz în serviciu. Toţi trei şi-au petrecut noaptea trecută în arest.

Primăria anunţa în august că are toate avizele

Renovarea faţadei clădirii sediului Primăriei Târgu-Jiu a costat 200.000 de lei, banii fiind alocaţi de la bugetul local. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu anunţa la jumătatea lunii august că pentru restaurare este nevoie de avize de la Direcţia de Cultură, clădirea fiind monument istoric. „Este vorba de lucrări de restaurare la faţade, desfacerea şi refacerea tencuielilor, sunt finisajele exterioare care intră de asemenea în renovare, se face restaurarea ornamentelor, se lucrează la tâmplăria exterioară cu finisaje cu tot. Avem toate acordurile obţinute de la Direcţia de Cultură. Practic, este o renovare care era cât se poate de necesară, va fi şi o renovare a soclului, se vor înlocui şi câteva uşi exterioare", a afirmat Ramona Evulescu, citată de presa locală. Evulescu a menţionat că va fi montată o altă instalaţie de iluminat, care să pună în valoare sediul instituţiei.

Interesant este că nu este prima dată când primăria face lucrări fără autorizaţie, deşi unele autorizaţii le emite chiar această instituţie. Ministerul Culturii a constatat anul trecut că busturile Arethiei şi al lui Gheorghe Tătărăscu, precum şi cel al lui Sergiu Nicolaescu, au fost amplasate fără autorizaţie. Deşi s-a dispus mutarea lor, acest lucru nu s-a întâmplat.

ISTORIC

Clădirea are o vechime de peste 80 de ani şi a fost construită după planurile arhitectului Taşcu Ciulei având iniţial destinaţia de cămin de ucenici pentru cooperaţia de meseriaşi din Târgu-Jiu.

SURSE

Potrivit unor surse, poliţia are deschise şi alte dosare penale cu privire la modul de acordare sau neacordare a unor avize. Un dosar se referă chiar la autorizarea unor spaţii comerciale pe Calea Eroilor, cunoscută publicului ca Axa Brâncuşi, pentru că acolo se află Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Un alt dosar se referă la reabilitarea DN 66 Rovinari – Târgu Jiu – Bumbeşti Jiu, fără descărcare arheologică, acolo în zonă fiind Castrul Roman şi alte ruine.

PRECEDENT

Cel mai important dosar se referă însă la distrugerea operelor din piatră ale lui Constantin Brâncuşi, prin spălarea lor cu jet de apă sub presiune. Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii au fost vizibil afectate, îngălbenindu-se de la rugina scheletului metalic din interior. Cercetările sunt coordonate de un procuror de la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 513

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: