Canada se retrage de la Jocurile Olimpice 2020

Jocurile Olimpice 2020 nu s-au amânat dar se aşteaptă luarea unei astfel de decizii. Cum antrenamentele  s-au sistat în majoritatea ţărilor, statele afectate de coronavirus au început  să  anunţe retragerea de la Olimpiadă.

Comitetul Olimpic Canadian a anunțat că boicotează ediția Jocurilor Olimpice de vară, programate pentru anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19 și a riscului la care ar fi expuși sportivii în cazul unei deplasări la Tokyo. „Am luat dificila decizie de a nu trimite delegații la Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice. Facem apel la Comitetul Internațional Olimpic și la Organizația Mondială a Sănătății de a amâna Jocurile cu un an și le oferim întregul sprijin pentru a naviga pe complexul drum al reprogramării. Nimic nu este mai important decât sănătatea și siguranța sportivilor și a comunității mondiale", se arată în comunicatul oficial.

Este prima decizie radicală venită din partea unei națiuni, cu presiunea asupra CIO și a Comitetului de Organizare a JO crescând imens în ultimele zile. Alte comitete olimpice naționale, sportivi și foruri sportive au cerut ferm amânarea Jocurilor, iar duminică seară CIO a admis, printr-o scrisoare a președintelui Thomas Bach, că studiază mai multe opțiuni, între care și aceasta.

Primul ministru al Japoniei, Shinzo Abe, a declarat în Parlament că amânarea JO poate deveni o variantă dacă acestea nu se vor putea ține „în formă completă”. „Principiul olimpic pune pe primul loc sănătatea sportivilor", a precizat, adăugând că „anularea nu este luată în calcul”.

Vizualizări: 559

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: