Căpșunile din Gorj au ajuns în piețe. Polovragi nu mai e ”patria căpșunilor”

În piețele din Târgu-Jiu au apărut la vânzare primele căpșuni românești, plantate în Gorj. Este vorba de căpșunile cultivate în solar, care par a fi o soluție pentru agricultori, mai ales că în ultimii ani când vremea nu a ținut cu ei. 

Un agricultor din comuna Mușetești a scos la vânzare primele căpșune de anul acesta. Pentru că nu sunt foarte multe le vinde la caserolă, nu la kilogram.

”Eu cultiv căpșuni de când mă știu, dar anul acesta am încercat ceva nou. Am plantat peste 1.000 de stoloni, protejați în solar. Acum au început să se coacă și vindem cu 13 lei caserola pentru că încă nu avem o producție așa de mare ca să vindem la kilogram, dar de acum o să înceapă.  Ca și producție este mult mai bună decât cea care o făceam în câmp deschis. Noi vindem căpșunile în piețele din Târgu-Jiu că nu avem cantități mari ca să intrăm în supermarket-uri”.

În comuna Polovragi, care este considerată ”patria căpșunilor”, producția scade de la un an la altul ca și numărul celor mai cultivă pământurile. ”La noi căpșunile încă nu au început să se coacă. Vreau să vă spun că nu doar suprafețele cultivate cu căpșuni s-au redus considerabil, ci și agricultori care le mai cultivă. S-a ajuns în această situație din cauza lipsei de forță de muncă și a vremii destul de schimbătoare în ultimii ani. Vreau să vă spun că cei care mai cultivă căpșuni nu au cu cine să le muncească, nu găsesc oameni și sunt nevoiți să le întrețină singuri și nu fac față”, a declarat Gheorghe Epure, primarul din comuna Polovragi.

În ultimii ani, pe tarabele din piețe, dar și în supermarket-urile din Gorj, ajung căpșuni din import.  

Vizualizări: 4,997

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: