Cărbunele SNLO, în custodia CE Turceni

Complexul Energetic Turceni a luat în custodie circa 150.000 de tone de cărbune aflat în depozitele Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Tranzacţia a avut loc deoarece SNLO avea nevoie de lichidităţi pentru continuarea investiţiei la halda Ştiucani. Termocentrala din Turceni va consuma cărbunele pe parcursul lunii august, dar a plătit mai devreme contravaloarea acestuia din spirit de solidaritate cu SNLO.

Circa 150.000 de tone de lignit aflat în depozitul de la Peşteana au fost luate în custodie de Complexul Energetic Turceni. Potrivit tranzacţiei, cărbunele intră în proprietatea CE Turceni, chiar dacă se află în continuare în depozitele SNLO. Doar astfel complexul din Turceni putea să plătească în avans circa zece milioane de lei noi pentru cărbunele care va fi consumat în luna august.

Potrivit directorului economic al SNLO, Daniel Olaru, societatea avea nevoie de lichidităţi pentru investiţii: „Aveam nevoie de aceşti bani pentru deschiderea haldei Ştiucani. Nu sunt bani de consum, ci de investiţii”.

„Solidaritate cu minerii din SNLO”

Ionel Manţog, directorul economic al Complexului Energetic Turceni, a confirmat ieri tranzacţia realizată cu SNLO. „Complexul consumă de la SNLO peste 200.000 de tone de lignit pe lună. Aveam nevoie de acest cărbune pentru consumul din luna august. Am apelat la acest procedeu de luare în custodie pentru că SNLO avea nevoie de lichidităţi. Întotdeauna Complexul Energetic Turceni a dat dovadă de solidaritate cu minerii şi energeticienii din celelalte companii”, a spus Ionel Manţog.

SNLO şi CE Turceni, alături de alte companii din minerit şi energie, vor face parte în viitorul apropiat dintr-o singură societate, Electra. Aceasta ar fi trebuit să devină funcţională la 1 iulie 2010, dar termenul a fost amânat din cauza unor opoziţii formulate în instanţă. Constituirea Electra ar fi permis companiilor gorjene din minerit şi energie o politică de investiţii mult mai eficientă decât în prezent.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: