Cârciumaru, despre Muzeul „Brâncuşi”: Nu e prioritate pentru Ministerul Culturii

Un proiect important pentru Târgu Jiu zace în sertarul Ministerului Culturii de mai bine de trei ani. Chiar dacă Guvernul a stabilit să fie înfiinţat un muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, acest lucru nu s-a întâmplat şi nici şanse să inaugurăm această investiţie nu sunt. Senatorul Florin Cârciumaru a fost cel care a readus în discuţie acest obiectiv uitat şi speră să fie alocate fonduri măcar anul viitor pentru acest muzeu.

În anul în care se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor“, marele Brâncuşi nu are încă un muzeu naţional. „Este trist că, în toată această perioadă, nu s-a reuşit amenajarea unui muzeu dedicat sculptorului, în afara casei memoriale de la Hobiţa, localitatea sa natală. În urmă cu trei ani însă a fost aprobată de către Parlament, cu sprijinul PSD, Legea nr. 199/2015, o lege pentru înfiinţarea la Târgu Jiu a unui muzeu naţional dedicat Titanului de la Hobiţa, care a redefinit arta modernă şi care este considerat părintele sculpturii moderne”, a transmis Florin Cârciumaru.

În această perioadă au fost dezbateri la Târgu Jiu pentru a stabili locaţia cea mai potrivită pentru muzeul dedicat lui Brâncuşi. S-a găsit Casa „Barbu Gănescu”, pentru a nu mai fi construită o nouă clădire. „Chiar şi în aceste condiţii, Ministerul Culturii, condus în prezent de către George Ivaşcu, nu a făcut niciun demers în amenajarea muzeului din motive neştiute pentru că, de mai bine de un an, Consiliul Judeţean Gorj a predat imobilul din Târgu Jiu Ministerului pentru amenajarea Muzeului Naţional. Autorităţile judeţene şi locale din Târgu Jiu au urgentat cedarea clădirii tocmai pentru ca lucrările de amenajare să fie grăbite şi muzeul să fie inaugurat chiar în acest an. Din păcate, în ultimul an nu s-a mai pus în mişcare niciun demers la Ministerul Culturii pentru alocarea de fonduri. Din motive neştiute, amenajarea muzeului nu a fost trecută ca o prioritate în agenda celor care au condus şi conduc şi în prezent ministerul”, a mai transmis senatorul.

În Casa Gănescu a locuit timp de mai bine de un an Constantin Brâncuşi în perioada cât a lucrat la ansamblul monumental de la Târgu Jiu. „Am speranţa că, în 2019, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Guvernul PSD-ALDE vor găsi fonduri pentru realizarea Muzeului Naţional «Constantin Brâncuşi», altfel marea moştenire culturală lăsată de părintele sculpturii moderne va intra, treptat, în umbră, atrăgându-ne astfel criticile societăţii. Mai grav, fără cultură riscăm să ne pierdem identitatea naţională”, a mai spus Cârciumaru.

Vizualizări: 480

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: