Cârciumaru, patru întrebări pentru ministrul Energiei

Preşedintele PSD Gorj, senatorul Florin Cârciumaru, l-a interpelat pe ministrul Energiei, Anton Anton, în legătură cu amenajarea hidroenergetică a Jiului pe sectorul Livezeni - Bumbeşti. Investiţia Hidroelectrica a înghiţit aproape 200 de milioane de euro, dar a fost blocată acum un an prin hotărâre judecătorească, deoarece nu respectă normele de mediu.

Hidrocentrala Dumitra este realizată în proporţie de 98%, iar cea de la Bumbeşti peste 90%, scrie în interpelare. Cea mai mare problemă este legată de faptul că o mare parte din debitul Jiului ar fi fost mutată într-o aducţiune subterană pe o distanţă de 20 de kilometri, ceea ce ar fi afectat grav flora şi fauna din zonă.

Ecologiştii au reuşit după ani de procese să blocheze investiţia începută în 2004, înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, când normele de mediu nu erau atât de dure.

Cârciumaru vrea acum să ştie dacă este posibilă obţinerea unor noi avize de mediu şi reluarea lucrărilor. „Cu respect vă întreb, domnule ministru Anton Anton, ce şanse mai sunt ca societatea Hidroelectrica, din subordinea Ministerului Energiei, să continue lucrările la hidrocentralele Dumitra şi Bumbeşti? Există posibilitatea obţinerii de noi autorizaţii şi avize de mediu pentru continuarea acestor investiţii? Ce măsuri au fost luate pentru protejarea şi securizarea celor două hidrocentrale de pe Jiu, în vederea prevenirii degradării lucrărilor deja executate? Domnule ministru Anton Anton, ministerul pe care îl conduceţi monitorizează frecvent modul în care sunt conservate lucrările la aceste obiective de investiţie?”, sunt întrebările la care senatorul PSD aşteaptă răspuns.

Activiştii de mediu susţin că lucrarea nu ar putea fi reautorizată decât cu încălcarea legii. Hidroelectrica face demersuri pentru reluarea lucrărilor, altfel cineva ar trebui să răspundă pentru suma uriaşă care a fost cheltuită până acum.

Vizualizări: 1,226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: