Care sunt viitorii şapte parlamentari de Gorj. Variante!

Cinci deputaţi şi doi senatori va avea Gorjul din 11 decembrie, dar câştigătorii sunt greu de prevăzut. Uniunea Salvaţi România pare să strice calculele politice ale partidelor tradiţionale şi în Gorj, unde sondajele o creditează cu peste 10% din voturi, după ce la nivel naţional ar avea 19%, devansând PNL. Calculele sunt încurcate în Gorj şi din cauza independenţilor Călinoiu şi Ciocea. Am încercat să aflăm de la competitorii electorali şi susţinătorii lor cum cred ei că vor fi distribuite mandatele.

Ciprian Florescu, şeful de campanie al PSD Gorj, spune că există şanse ca partidul său să obţină trei mandate de deputaţi. „PSD va lua, cu siguranţă, două mandate de deputaţi şi cu puţin efort şi pe cel de-al treilea. Dacă vom lua undeva la 48%, vom obţine şi al treilea mandat de deputat la redistribuire. De asemenea, va obţine un mandat de senator, cel mai probabil la redistribuire. Există şanse să-l luăm întreg dacă muncim mult. PNL va lua un mandat de deputat sigur şi probabil unul va reveni ALDE. Nu cred că partidele mici vor reuşi să obţină voturi suficiente pentru a obţine un mandat de parlamentar”, este analiza lui Florescu.
Dan Vâlceanu, liderul PNL Gorj, spune că mizează pe două mandate de deputat şi unul de senator. „Cred că, în momentul de faţă, singurele lucruri certe despre care putem vorbi este că partidele mari, PSD şi PNL, vor reuşi să câştige câte un mandat de deputat şi câte un mandat de senator, la redistribuirea naţională. În Gorj nu se va câştiga nici un mandat de senator, întreg, de către nici un partid. De aici încolo e o chestiune de hazard. Noi mizăm pe doi deputaţi şi un senator, înţeleg că şi PSD mizează pe doi deputaţi şi un senator. Calculele ipotetice conduc către acest rezultat. Există o marjă foarte mare la redistribuire şi putem lua şi noi şi PSD câte un al doilea deputat. Al cincilea mandat de deputat ar putea să revină USR, în condiţiile în care scorul din Gorj va ajuta partidul la nivel naţional, candidatul din Gorj să obţină voturi mai multe decât candidaţii USR din alte judeţe ale ţării. Din punctul meu de vedere, PMP şi ALDE nu cred că vor face pragul electoral”.

Dian Popescu: PNL nu va prinde mandat de parlamentar în Gorj
Dacă Dan Vâlceanu spune că ALDE nu va atinge pragul electoral, Dian Popescu susţine că liberalii nu vor prinde mandat de parlamentar, la Gorj. „Lucrurile deja se complică, adică harta mandatelor se schimbă. Se pare că susţinerea PNL faţă de Guvernul Cioloş a deschis capul românilor. Nu cred că PNL va depăşi 15 procente în judeţul Gorj şi îmi este foarte greu să vorbesc acum despre această distribuţie. Cred că ALDE va lua un mandat de senator şi unul de deputat. PSD va lua un mandat de senator şi două de deputaţi, PMP are şanse să ia mandat de deputat, dacă intră în Parlament. Aici lucrurile se pot schimba foarte mult, depind de scorul pe care-l va lua USR, întrucât există un articol în lege care poate permite USR să ia un mandat să plece cu el la Bucureşti. Practic, în acest moment, există posibilitatea ca PNL să nu prindă nici un mandat de deputat în Gorj. Asta în condiţiile în care luăm de bun sondajul dat de USR”. Reamintim că în sondajul USR la nivel naţional, PSD are 40%, USR 19%, PNL 18%, ALDE şi PMP câte 7%.

USR: Nu ne îmbătăm cu apă rece
Deşi sondajele indică USR într-un trend crescător, Vasile Bîscă, primul candidat al partidului de pe lista de la Senat, spune că nu vor să se „îmbete cu apă rece”. „Sincer să fiu, noi nu am fost excesiv de optimişti în ceea ce priveşte rezultatul acestor alegeri la Gorj, având în vedere că este un judeţ, în principiu, roşu. Ne bucură foarte mult sondajele noi, dar asta nu înseamnă că ne îmbătăm cu apă rece. Încercăm să facem tot ce se poate pentru a ne expune punctul de vedere în judeţ, având în vedere că nu avem filiale în toate localităţile ca partidele clasice. Sperăm ca USR să fie surpriza plăcută a alegerilor parlamentare şi să arătăm că se poate şi la noi să schimbăm ceva. La momentul acesta nu aş vrea să fac un pronostic pentru că nu îmi plac pariurile, în general, prefer să ne bucure distribuirea mandatelor după alegeri, nu înainte”.

Ion Călinoiu: Eu sunt varianta independent
Nici Ion Călinoiu, candidat independent la Camera Deputaţilor, nu a dorit să dea pronosticuri vizavi de rezultatele contracandidaţilor săi. „N-aş vrea să dau un verdict în numele alegătorilor şi aş vrea, mai degrabă, să supun atenţia gorjenilor mai mult pe oamenii care candidează. Trebuie să găsim cea mai potrivită echipă care să reprezinte Gorjul. Eu le propun varianta independent la Camera Deputaţilor. Eu am cele mai potrivite proiecte pentru că eu cunosc cel mai bine realitatea Gorjului. Celelalte mandate sunt la libera iniţiativă, omul trebuie să voteze cum îi dictează conştiinţa”.

PMP: Călinoiu şi Ciocea vor rupe de la PSD
Nicolae Daviţoiu, liderul PMP Gorj, crede că Ion Călinoiu şi Ion Ciocea vor rupe voturi însemnate de la PSD. „După părerea mea, PSD va lua un mandat sau două de deputaţi şi unul de senator, la redistribuire. PNL s-ar putea să ia unul de senator, dar foarte greu, şi unul la deputaţi, al doilea e cu semnul întrebării. Noi avem şanse la un mandat de deputaţi. S-ar putea ca şi ALDE să obţină, cu greu un mandat de deputat. În ceea ce îi priveşte pe candidaţii independenţi, nici unul nu va obţine un mandat de parlamentar, însă fiecare va rupe din voturile PSD. Cred că Ion Călinoiu va rupe peste 10.000 de voturi de la PSD. Tot în jur de 10.000 ar putea obţine şi Ion Ciocea. S-ar putea ca şi Cristi Tudor, de la UDMR, să rupă câteva sute de voturi, dar toate lucrurile acestea depind foarte mult de prezenţa la vot”.

Speră la mandate de deputaţi
Şi partidele mice speră să obţină câte un mandat de deputat. Robert Bugă, candidat PRU la Camera Deputaţilor, crede că va ajunge în Parlament. „După părerea mea, două mandate de deputat le va lua PSD, din care al doilea la redistribuire, unul PNL, unul PRU şi unul ALDE. La Senat un mandat va fi al PSD, iar unul al PNL”.
Şi UDMR Gorj se aşteaptă să dispute un mandat de deputat. „Pentru Camera Deputaţilor câte un mandat întreg va reveni la PSD şi la PNL. Mandatul de senator nu-l va lua nimeni întreg, la redistribuire va lua unul sigur PSD, iar altul se va juca între PNL şi ALDE, iar celelalte trei de la Camera Deputaţilor se vor da foarte greu, se vor juca între ALDE, UDMR, PNL şi PSD. PRU nu va intra la guvernare, PMP nu va intra în Parlament”, a declarat Cristi Tudor, candidat UDMR la Camera Deputaţilor.

Vizualizări: 4,013

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: