Dezbatere electorală: Drumul expres, temă de campanie pentru candidaţi

Ziarul Pandurul continuă dezbaterea electorală, tema vizată de această dată se referă la infrastructura judeţului Gorj. Câţiva dintre candidaţii intraţi în cursa pentru Parlamentul României au fost întrebaţi ce vor face pentru ca investitorii să nu mai ocolească judeţul din cauza drumurilor. Toţi au promis că se vor zbate pentru realizarea drumului expres, un proiect despre care se discută de câteva campanii.

Ion Călinoiu, candidat independent la Camera Deputaţilor, a recunoscut că din cauza drumurilor investitorii au ocolit Gorjul, însă spune că va insista pentru realizarea drumului expres. „Din reţeaua de 837 kilometri de drumuri judeţene, la ora actuală, vreo 11 kilometri nu sunt cu asfalt. Vreo 600 de kilometri de drum sunt reabilitaţi, la nivelul îmbrăcăminţilor asfaltice uşoare, iar 237 de kilometri sunt cu asfalt care trebuie modernizat. Vreau să continui proiectele de modernizare a drumurilor comunale şi judeţene prin atragerea de fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Importantă pentru judeţul Gorj este şi reţeaua de drumuri naţionale, din cauză că DN 66 n-a fost modernizat la timp am pierdut investitori. Referitor la drumurile naţionale este preocuparea mea, ca parlamentar, să avem modernizat drumul care ne leagă de Drăgăşani, drumul turistic Târgu Jiu- Padeş –Baia de Aramă, dar cel mai important proiect pentru judeţul Gorj va fi drumul expres, care leagă Calafat, prin Craiova – Filiaşi - Târgu Jiu, de judeţul Hunedoara”.

PSD promite parcuri industriale

Alin Văcaru, candidat PSD la Camera Deputaţilor, a lăudat guvernarea Victor Ponta, însă a recunoscut şi el că infrastructura a fost un impediment în atragerea investitorilor. „Cu siguranţă că era un impediment şi infrastructura, dar şi lipsa unor parcuri industriale. De aceea o altă prioritate a mea este identificarea de oportunităţi în vederea creării şi dezvoltării unor parcuri industriale în diferite zone ale judeţului. În ceea ce priveşte infrastructura judeţului Gorj, vreau să vă spun că am avut o problema majoră. Guvernul Ponta a remediat o parte din aceste probleme şi mă refer la deblocarea şi continuarea lucrărilor pe tronsonul de drum Rovinari - Petroşani, de asemenea la drumul Transalpina. O altă investiţie importantă începută în guvernarea Ponta este centura ocolitoare a Municipiului Târgu Jiu. Sunt lucruri pe care guvernul Ponta a reuşit să le realizeze în cei trei ani de mandat în ceea ce priveşte infrastructura judeţului Gorj. Ca şi deputaţi nu putem face decât demersuri către viitorul guvern, pentru că este atributul guvernului, pentru modificarea Master planului în care să se realizeze un drum expres să facă legătura judeţului nostru cu autostrada.
Voi susţine toate demersurile necesare pentru sprijinirea judeţului Gorj şi în ceea ce priveşte infrastructura”. 

ALDE: Accesul rapid e o problemă

Scarlat Iriza, candidat ALDE la Senat, spune că o problemă a judeţului Gorj o reprezintă accesul rapid. „Cu siguranţă, Gorjul a fost ocolit de investitori din cauza drumurilor. Drumul care leagă Petroşani de Târgu Jiu a tărăgănat trei ani, noi nu am avut legătură cu această zonă a ţării decât la ora 18:00 încolo. Asta i-a făcut pe investitori să ocolească judeţul. În plus, conducerea judeţului de atunci a fost catastrofală. Eu încă fac parte din Comisia de Transporturi şi Infrastructură, în calitate de deputat, şi împreună cu colegul meu de la Craiova, Petre Petrescu, ne-am luptat pentru drumul expres de la Filiaşi la Târgu Jiu pentru că, în viitorul apropiat s-ar putea face. Asta mai ales că Jiul, de la Târgu Jiu şi până la Filiaşi, este regularizat. S-ar putea face pe marginea Jiului foarte bine un drum expres, cu costuri mult mai mici decât o autostradă. Automat de la Calafat la Lugoj va fi autostrada A6, iar noi, prin drumul expres, vom fi legaţi de autostradă. Sunt convins că Gorjul va deveni atractiv pentru investitori în condiţiile în care accesul se va face mult mai rapid. După părerea mea, în momentul de faţă, drumurile judeţene nu arată aşa jalnic”. 

UDMR: Gorjul trebuie racordat la un proiect de autostradă

Cristi Tudor, candidat UDMR la Camera Deputaţilor, susţine că Gorjul trebuie racordat la un proiect de autostradă. „Da, este necesar un drum expres Târgu Jiu - Filiasi, ca parte a unui proiect mai amplu legat de autostrăzi în Oltenia. Gorjul are nevoie dincolo de Pacte pentru infrastructură de o voinţă politică în stare să determine guvernul să acţioneze, să demareze, să facă paşi concreţi, măsurabili pentru proiecte care să se vadă în teren. Sunt pline birourile de la Bucureşti de master - planuri de transport. Starea drumurilor este doar una dintre cauzele principale pentru care Gorjul e ocolit de investitori. A doua ar fi lipsa forţei de muncă. Mulţi gorjeni, în special tineri, aleg alte orizonturi pentru realizarea profesională, pentru că, din păcate, nu îşi pot face un plan de carieră în Gorj. În opinia mea ar fi două soluţii. Fie guvernul pune miza pe Gorj şi determină mari investiţii în judeţ în infrastructură şi atrage investiţii străine majore aici, fie autorităţile locale şi judeţene refac strategia de dezvoltare locală şi acordă mai multe facilităţi pentru oamenii de afaceri din judeţ, inclusiv pentru formare şi dezvoltare profesională. S-ar crea locuri de muncă şi s-ar aduce mai multe resurse la bugetele locale”

PRONOSTIC

Cristian Toader Pasti, directorul Parcului Industrial Bumbeşti Jiu, nu este prea optimist în privinţa venirii investitorilor în Gorj. „Din cauza infrastructurii am pierdut şi o să mai pierdem investitori. Defileul nici acum nu este gata. Practic, poarta noastră de deschidere ar trebui să fie Transilvania pentru că deja acolo parcurile industriale sunt pline şi normal ar fi ca investitorii să coboare spre noi. Cu toate acestea, ne evită. E foarte greu de străbătut Defileul, înseamnă costuri suplimentare, înseamnă timp pierdut ori investitorii tocmai asta urmăresc costuri cât mai mici, într-un timp cât mai scurt”.

Vizualizări: 1,781

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: