Cariera Peșteana nu poate onora toate cererile pentru cota de cărbune

O mare parte din salariații Complexului Energetic Oltenia care au făcut cerere să își ia cota de cărbune de la Cariera Peșteana vor trebui să se mute la alte depozite, este de părere președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu. Acesta a spus că în luna iulie, cu toate eforturile care s-au făcut, nu au luat mai mult de două sute și ceva de salariați, numărul de cereri fiind de peste două mii. “La sindicatul unde sunt președinte au depus foarte mulți cereri pentru cota de cărbune. Cred că în zona Peșteana, a sindicatului pe care eu îl conduc, peste 90% din salariați au făcut această cerere, pentru că sunt majoritatea de la țară, au centrale pe combustibil solid. În rest am înțeles că ar fi undeva la 50% din personal”, spus Pîrvulescu.

Per total companie ar fi undeva la șapte mii de cereri, dar mai mult de o treime vor să ia cărbunele de la Peșteana, ceea ce nu va fi posibil. “Problema cea mai delicată este la cariera Peșteana, unde au fost depuse mai mult de o treime din aceste cereri. Acea carieră dă sub 10% din cantitatea de cărbune, nu e o carieră cu potențial extraordinar de mare. În acea carieră, datorită faptului că nu se mai exploatează stratul 5 care avea o anumită duritate, restul straturilor sunt mai moi și în momentul în care dau în buncăre se fac bulgări mici”, a spus Pîrvulescu.

O altă problemă este că nu toate carierele au selector, a mai spus liderul sindical: “Problema este că la salariat cărbunele nu se încarcă la fel ca la CFR, că atunci ar fi simplu. Aici trebuie selectat. Sunt cariere precum Peșteana și Lupoaia care au selector, sunt cariere unde selectează la mână salariații”.

Președintele FNME a ținut să îl contrazică pe Eugen Iovan, președintele Sindicatului Energia Turceni, care spunea că salariații lui sunt discriminați. “Salariații de la Peșteana au depus cererile mai devreme, de asta iau primii cărbunele”, a spus Pîrvulescu.

Vizualizări: 2,297

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: