Cariera Roşia, blocată. Director: Urmează Tismana!

Cea mai rentabilă termocentrală a CE Oltenia are probleme cu asigurarea stocului de cărbune pentru perioada rece. Termo Rovinari are nevoie de circa 300 mii de tone până la începutul lunii noiembrie, materie primă de care nu dispune. Cariera Roșia livrează cărbune doar direct pe bandă și în cantități mici, iar pe altă parte este blocată de proprietarii de terenuri. Directorul cere mai-marilor din companie să ia măsuri, altfel peste un an Cariera Tismana va fi şi ea blocată.

Termocentrala Rovinari se alimentează cu cărbune de la carierele Roșia, Tismana și Pinoasa. La Roșia sunt probleme cu exproprierile, iar asta se simte în rezervele de materie primă ale unității energetice. Totodată, trebuie reamintit faptul că unitatea minieră dă cărbune direct pe bandă, după închiderea depozitului din motive de mediu. Situația este una dezavantajoasă pentru cea mai profitabilă termocentrală a CE Oltenia, în condițiile în care vine iarna, iar în depozite sunt la acest moment doar 50.000 de tone de cărbune și ar mai avea nevoie de câteva sute de mii de tone de cărbune până la finalul lunii octombrie.
Mai mult, și la cariera Tismana ar putea apărea probleme legate de exproprieri, spune directorul Termo Rovinari, Ion Pisc, asta dacă în toamna aceasta cei din companie nu vor ajunge la o înțelegere cu proprietarii din zonă. "La începutul lunii noiembrie am avea nevoie de 250-300 de mii de tone. Important este să aibă cărbune. Ca să aibă cărbune trebuie să aibă fronturi de lucru. În sensul că trebuie să aibă exproprieri și nu prea au timp de așa ceva la ora actuală, din păcate, din motivele care se cunosc și s-au tot tărăgănat. Sunt probleme la Roșia foarte acute cu exproprierile și trebuie totodată să ia măsuri ca în vara viitoare să nu aibă și la Tismana", a declarat Ion Pisc, directorul termo Rovinari.
Schimbările frecvente care au loc la nivel de CE Oltenia au creat acest dezechilibru în cariere, spune directorul termocentralei. "Am fost în cariere, am vorbit la SDM, la CEO. Trebuie rezolvate multe lucruri din CEO, lăsând la o parte problemele de piață, de legislație secundară, cu ANRE. Tărăgănarea aceasta de a pune Consiliu de Supraveghere și un Directorat după 109, cât să fie pus cu drepturi și îndatoririle de rigoare, a rezonat ca tot anul acesta să fie conducere interimară și fără decizii care să ducă societatea departe de ce trebuie", a explicat directorul Termo Rovinari.

Vizualizări: 6,529

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: