Carierele din Gorj, „vizitate“ de Fondul Proprietatea

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia pare să fi ajuns în final la o înţelegere cu Fondul Proprietatea în urma nenumăratelor discuţii purtate săptămâna trecută. Cât despre rentabilitatea unor cariere din cadrul SNLO, Burlan spune că reprezentanţii Fondului au vizitat în urmă cu două luni toate carierele din Gorj şi şi-au făcut o imagine favorabilă. Sindicaliştii din Vâlcea şi Mehedinţi, unde sunt cariere ameninţate de excludere, sunt rezervaţi şi spun că nici nu iau în calcul această posibilitate.

Daniel Burlan, şeful SNLO, spune că o divizare a companiei în acest moment ar îngreuna şi mai tare înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia. Deşi s-a speculat foarte mult în presă cum că Fondul Proprietatea a emis tot felul de pretenţii legate de această divizare, Burlan spune că, în final, ambele părţi au convenit asupra tuturor condiţiilor de încheiere a memorandumului ce trebuie promovat în şedinţa de guvern. ”S-au convenit absolut toate condiţiile pentru încheierea acelui memorandum, Fondul Proprietatea a înţeles necesitatea înfiinţării acestei companii. Mai mult, reprezentaţi ai Fondului au fost în urmă cu două luni de zile şi au vizitat toate carierele din Gorj, şi-au făcut o impresie despre ce înseamnă pentru că de la Bucureşti nu poţi să şti ce e în teren. Şi-au făcut o impresie şi acum sunt de acord cu înfiinţarea CE Oltenia”, a declarat Daniel Burlan.

Cariera Berbeşti, pe profit

Tot şeful SNLO spune că în cazul în care se ajungea la excluderea carierelor nerentabile, procesul de înfiinţare al complexului ar mai fi fost amânat cu cel puţin doi ani. ”S-ar fi întâmplat la fel ca Electra. Termenul ar fi fost amânat cu încă doi ani de zile. Au înţeles că nu mai pot pune hopuri”, a adăugat Burlan.

Sindicaliştii carierelor ameninţate de Fondul Proprietatea cu excluderea din Complexul Oltenia sunt convinşi că SNLO nu ar fi de acord niciodată să renunţe la ele. Aceştia spun că aşteaptă finalitatea acestor discuţii. ”Consider că nu sunt informaţi cu privire la situaţia economică a carierelor din Mehedinţi şi Vâlcea. La ora actuală situaţia se prezintă chiar bună, sunt rezultate normale la acest nivel, este o problemă la încasările de la CET-uri, în rest treaba merge”, a declarat Ilie Păunescu, lider de sindicat la Berbeşti, care a spus că unitatea este pe profit.

COMPONENŢĂ

Complexul Oltenia va cuprinde complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, dar şi SNLO. Directorul Daniel Burlan a spus că această companie ar putea fi funcţională în luna octombrie a acestui an.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: