Cartel Alfa: Nu susţinem programul de 12 ore propus de CEO

Consiliul General al Confederaţiei Naţionale Sindicală "Cartel Alfa", la care au participat şi lideri de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), a hotărât să înceapă demersurile pentru a obliga Guvernul să adopte, urgent, un set de cinci măsuri necesare pentru revigorarea Sistemului Energetic Naţional (SEN). Aceştia cer adoptarea Legii 255, precum şi modificarea legislaţiei astfel încât CEO să nu mai fie tratat discreţionar pe piaţa de energie. Dar în acelaşi timp preşedintele Bogdan Hossu a cerut Guvernului să blocheze orice iniţiativă nelegală a conducerii CEO, referindu-se la implementarea programului de 12 ore. 

"Cartel Alfa" este nemulţumită de decizia unilaterală a administraţiei complexului de a modifica programul de lucru al salariaţilor la 12 ore. "Considerăm că un program de lucru de 12 ore, pentru locuri de muncă în condiţii grele şi periculoase, ar creşte exponenţial riscurile producerii unor accidente cu urmări foarte grave şi ar spori incidenţa bolilor profesionale în rândul salariaţilor. Solicităm Guvernului României şi Ministerului Economiei ca, în baza prerogativelor legale de care dispun, să blocheze orice decizie nelegală a conducerii CE Oltenia", conform comunicatului. 

Cer mix energetic

Totodată, Consiliul General al Confederaţiei Naţionale Sindicale «Cartel Alfa» se arată profund îngrijorat de lipsa măsurilor necesare funcţionării în condiţii optime a Sistemului Energetic Naţional. Măsurile luate de Guvern în prezent cresc vulnerabilitatea SEN, creând efecte negative asupra economiei şi punând în pericol securitatea energetică, susţin sindicaliştii. Printre cele cinci măsuri propuse de sindicate se regăseşte şi menţinerea cotei de piaţă a serviciilor de sistem la nivelul prevăzut de HG nr. 138/2013, respectiv 500 Mwh pentru SC Complex Energetic Oltenia SA. Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa", crede că Guvernul ar trebui să elimine şi obligaţia producătorilor de energie pe bază de cărbune de achiziţionare a Certificatelor Verzi pentru cantitatea de energie reprezentând consum propriu tehnologic. De asemenea, el a susţinut că trebuie aprobată repede o hotărâre pentru aprobarea exproprierilor necesare funcţionării carierelor care asigură cărbunele necesar centralelor electrice şi populaţiei, conform Legii nr. 255 din 2010. „De asemenea, este necesară modificarea legislaţiei secundare, pentru ca SC Complex Energetic Oltenia SA să nu mai fie tratată discreţionar pe piaţa de energie, deoarece nu poate concura cu producătorii de energie verde, care sunt puternic subvenţionaţi. Nu în ultimul rând, este nevoie de crearea unui mix energetic necesar funcţionării optime a SEN", subliniază Bogdan Hossu.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: