Concasorul de la cariera Roşia, amplasat ilegal

Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj nu a fost notificată de către CE Oltenia despre amplasarea concasorului la depozitul carierei Roşia, deşi era obligată să facă acest demers. Comisarii de mediu spun că s-au autosesizat după ce informaţia a apărut în Pandurul şi că vor face verificări. Utilajul a fost amplasat în apropierea blocurilor şi este în teste. Pentru că preţ de câteva zile a fost testat, praful care s-a ridicat în urma procesului de fărâmiţare a creat neplăceri locatarilor din zonă, care ameninţă acum cu proteste în stradă. 

SDM a montat de câteva zile un concasor la depozitul de cărbune de la cariera Roşia, chiar în vecinătatea blocurilor cunoscute ca „D-uri” din Rovinari. Reprezentanţii APM Gorj spun că reprezentanţii complexului trebuiau să notifice agenţia referitor la montarea acestui utilaj, chiar dacă deţineau sau nu autorizaţie de mediu pentru perimetrul respectiv. „Pentru orice modificare adusă fluxului tehnologic trebuie notificat emitentul actului de reglementare, respectiv APM Gorj. În această situaţie, APM Gorj nu a primit nicio notificare referitoare la intenţia de a monta în zona depozitului de cărbune Roşia un concasor. Garda de Mediu este cea care impune măsurile în vederea intrării în legalitate”,  a declarat Ina Blidea, consilier în cadrul Serviciului Avize Acorduri Autorizaţii din cadrul APM Gorj.

Responsabilii de la Garda de Mediu spun că nu au primit până acum nicio plângere de la cetăţenii din Rovinari în privinţa disconfortului creat de montarea concasorului, dar că vor fac verificări pentru a vedea în baza căror documente s-a procedat la amplasarea utilajului respectiv. „Ne autosesizăm în acest caz. Vom face cercetările de vigoare şi după aceea ne pronunţăm. Dacă depozitul respectiv face obiectul unei autorizaţii de mediu se poate revizui autorizaţia de mediu”, a precizat Gheorghe Sanda, comisar şef în cadrul Gărzii de Mediu Gorj.

Concasorul a fost amplasat de Sucursala Divizia Minieră (SDM) a CE Oltenia, conform spuselor directorului Ion Pisc de la Termocentrala Rovinari,  pentru a fărâma cărbunii care sunt trimişi de la depozitul carierei pe bandă la termocentrală, astfel încât hoţii să nu mai poată fura materia primă. Concasorul nu a fost pus în funcţiune, ci doar au fost făcute probe, însă intenţia mai-marilor complexului este de a-l pune în funcţiune odată ce va fi reglat. Pulberile create în urma testărilor au creat nemulţumiri în rândul locatarilor din blocurile învecinate depozitului care sunt decişi să organizeze proteste de amploare dacă utilajul va fi pus în funcţiune. Directorul Pisc a mai spus că nu va fi pus în funcţiune dacă se va constata că poluează fonic sau cu pulberi.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: