Cartel Alfa, solicitări pentru Iohannis

Sindicaliștii gorjeni din Cartel Alfa cer renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență. Au transmis o scrisoare deschisă către Ministerul Energiei, Parlament și către președintele Iohannis. Solicită, printre altele, suspendarea achiziționării de certificate de CO2, angajări și scutirea companiei energetice din Gorj de la plata certificatelor verzi.

Liderul filialei de la Gorj a Cartel Alfa, Alin Munteanu, a transmis că România și-a asumat închideri de capacități de producție de 2.355 de MW până la finalul anului 2025, iar restul va fi trecut în conservare până în 2030.  

Contextul actual ar trebui să facă oficialii română să renegocieze PNRR în loc să închidă rapid capacități pe cărbune, mai transmite sindicalistul. În plus, cere Guvernului să suspende achiziționarea certificatelor de dioxid de carbon pe o perioadă de până la cinci ani sau subvenționarea acestora de către stat. Mai cere Cartel Alfa Gorj și scutirea Complexului Energetic Oltenia de la plata certificatelor verzi.

De asemenea, sindicatul mai solicită urgentarea adoptării hotărârilor de Guvern de scoatere din fondul forestier a terenurilor aflate în fața fronturilor de lucru.

Mai propune Cartel Alfa să nu se mai facă disponibilizări și, dimpotrivă, să se angajeze oameni noi ca să fie acoperit deficitul de personal din producție. Astfel, de la anul, Complexul Oltenia ar putea avea o producție de 11 milioane de MW.

De menționat că este puțin probabil ca aceste soluții să poată fi puse în aplicare de guvernanți mai ales în contextul în care planul de restructurare aprobat deja de Comisia Europeană de la Bruxelles trebuie respectat. 

CE Oltenia a reușit să-și achite certificatele printr-un ajutor de la stat, altfel nu ar mai fi supraviețuit. Cât despre angajări, compania a încadrat în muncă, recent, 600 de persoane. 

Renegocierea PNNR este imposibilă, lucru știut inclusiv de sindicaliștii sau politicienii care afirmă că acest lucru s-ar putea întâmpla. Doar că aceste declarații le aduc notorietate, dar oamenilor nimic bun.

Vizualizări: 1,234

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: