Pădurile din Gorj s-au umplut de mânătărci. Cu cât se vinde un kilogram

Pădurile sunt pline de ciuperci dar și de căutători, iar prețul de vânzare al unui kilogram de mânătărci variază între 30 și 35 de lei proaspete iar cele uscate sar de 100 de lei kilogramul. 

Primele mânătărci de anul acesta sunt un lux pentru mulți gorjeni care nu-și pot permite să ofere 35 de lei pe un kilogram. ”Sunt mai scumpe decât carnea și se apropie de prețul somonului. Este prea mult și dintr-un kilogram nu poți să faci mare lucru. Noi înțelegem că este greu și pentru cei care le caută, dar nici noi nu ne putem permite să le cumpărăm”, spun oamenii.

Pe marginea drumului, în imediata apropiere a pădurii, mânătărcile se vând cu 30 de lei kilogramul, iar în piețe sau pe internet, aduse la domiciliu clientului, prețul ajunge de 35 de lei.

Afacerea este chiar profitabilă dacă luăm în calcul și faptul că un kilogram de mânătărci uscate este 100 de lei. ”Nu este ușor să le aduni. Ne trezim de cum se luminează și luăm pădurile la pas. Mergem zeci de kilometri, poate, pentru câteva kilograme. Dacă avem noroc găsim cu zecile de kilograme, dar putem să ne întoarcem și cu mâna goală. Noi cam știm zonele pe unde sunt, că mergem de ani de zile după ciuperci. Cele de calitate, cele tinere, le vindem cu 30-35 de lei, iar cele mai bătrâne, le curățim, le punem la uscate și sunt mai scumpe pentru că e mai mult de muncă la ele și sunt și mai multe. Din ce am înțeles anul acesta cele uscate se vând cu 100 de lei”, a povestit un culegător de ciuperci

Dacă nu le vând proaspete, culegătorii nu-și fac probleme că ar rămâne cu ele pentru că satele sunt luate la pas de cei care colectează ciuperci fie proaspete, fie uscate, ce-i drept la un preț mai mic, dar cumpără cantități mari.

Vizualizări: 19,124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: