Casa de Cultură ar putea fi scoasă la vânzare

Casa de Cultură a Sindicatelor, aflată la kilometrul zero al municipiului, ar putea fi scoasă la licitaţie de Consiliul Local Târgu Jiu, pentru o datorie de circa cinci miliarde de lei vechi. Casa de Cultură a fost administrată până în decembrie anul trecut de o fundaţie, care a intrat în insolvenţă. Reprezentanţii municipalităţii vor să execute silit fundaţia, numai că între timp CNSLR Frăţia a anunţat că impozanta clădire este de fapt în patrimoniul sindicatelor, nu al fundaţiei.

CNSLR Frăţia administrează începând din acest an Casa Sindicatelor şi susţine prin vocea preşedintelui filialei Gorj, Valentin Popa, că este proprietarul clădirii. Sindicatele susţin că nu au nicio legătură cu datoria de miliarde către bugetul local, care îi aparţine fundaţiei.

Constantin Retezeanu, fost preşedinte al CNSLR Frăţia Gorj şi actual preşedinte al FCCS, susţine însă că sediul Casei de Cultură aparţine fundaţiei şi că va propune un plan de reorganizare a acesteia, astfel încât să poată achita datoriile şi să evite executarea silită.

Niciuna din părţi nu ne-a pus la dispoziţie documente din care să rezulte care este adevăratul proprietar al clădirii. Din punctul de vedere al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei Târgu Jiu, clădirea este a fundaţiei şi va fi scoasă la vânzare.

Nu au plătit niciodată impozit

Consiliul Local Târgu Jiu a declanşat procedură de insolvenţă a Casei de Cultură a Sindicatelor din cauza datoriilor mari către buget. În momentul de faţă instituţia are datorii de ordinul miliardelor către diferiţi creditori. „Administratorii Casei de Cultură nu au plătit niciodată impozit pe clădire. Ne-am judecat ani de zile în instanţă pentru a-i face să înţeleagă că sunt fundaţie şi nu instituţie publică, iar ca atare trebuie să plătească impozit. Am obţinut o hotărâre judecătorească în care se specifică destul de clar că sunt plătitori de impozite şi taxe. În prezent, trebuie să plătească aproximativ 4,5 miliarde de lei. Acestea nu sunt singurele datorii deoarece mai au restanţe şi către alţi creditori. Toţi cetăţenii plătesc impozit este normal să plătească şi ei deoarece încasează chirii“, a spus Mariana Budulan, director la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale. „Au solicitat un plan de reorganizare, însă până în momentul de faţă nu l-au depus”, a adăugat Budulan.

Incertitudini

Valentin Popa, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România Frăţia, a refuzat să comenteze acest subiect precizând: „Casa de Cultură este o fundaţie a unor persoane private. Ea face parte din patrimoniul sindical, unitar şi indivizibil. Casa de Cultură este administrată de CNSLR Frăţia din anul 1994. Este o instituţie aflată în subordinea a 4 mari confederaţii: CNSLR Frăţia, Blocul Naţional Sindical, Alfa şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România. Mă abţin de la orice fel de comentarii referitoare la situaţia financiară. Nu vreau să-mi fac duşmani mai mulţi decât am”.

În replică, Constantin Retezeanu a declarat că urmează să depună un plan de reorganizare.  „Clădirea Casei de Cultură nu poate scoasă la vânzare pentru că este un obiectiv ce nu poate fi înstrăinat. Am realizat un plan de reorganizare care pe data de 21 aprilie trebuie supervizat la Tribunal de către judecătorul sindic”, a spus Retezeanu.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: