Săcelu, staţiunea cu un hotel de-o stea, două taxe şi "n" scandaluri

Edilul Ion Voica aspiră la o taxă de 10 lei/zi pentru fiecare turist care va veni la Săcelu, pentru asta urmând ca în staţiune să apară şi o minunată barieră. Nimeni nu mai vorbeşte însă despre locuri de parcare, condiţii mai bune şi ce l-ar mai interesa pe turistul care s-ar mai risca de acum încolo să ajungă pe malurile Blahniţei. Taxa a fost aprobată în Consiliul Local iar primarul spune că a fost introdusă pentru că nu avea fonduri pentru întreţinerea staţiunii.         

Pentru cine n-a fost la Săcelu până acum pierderea nu e mare. Deşi staţiunea nu e cine ştie ce, vara sunt mii de oameni care preferă să meargă  40 km de la Târgu Jiu pentru o zi de plajă de care nu ar mai putea avea însă parte şi în următorul sezon cald. Ideea autorităţilor publice din comuna amintită de a percepe o taxă zilnică de 10 lei de la fiecare turist care s-ar duce în minunata staţiune îi va reorienta probabil pe târgujieni spre ştrandurile din oraş, unde condiţiile oferite la ştranduri sunt mult mai bune. Taxa de staţiune a fost aprobată la Săcelu de şase din cei 11 consilieri locali, la propunerea primarului, Voica declarând că are nevoie de fonduri la bugetul local.

"Am nevoie de bani la buget ca să pot să plătesc iluminatul public şi salariile angajaţilor şi trebuie să găsesc surse suplimentare. Probabil va fi o barieră la podul de acces în staţiune şi acolo va fi încasată taxa, nu am decis încă toate amănuntele, important este că a fost votată", afirmă primarul, care mai aminteşte că este interesat şi de curăţenia din comună. Supărarea lui este însă alta, aceea că, pe fondul crizei economice, doar "minerii", adică administraţia staţiunii, încasează bani de la turiştii care vin să se bălăcească în apa sulfuroasă. "În hotărârea de Guvern spune clar că e staţiune de interes local şi că aparţine comunităţii. Noi primăria reprezentăm comunitatea, iar staţiunea este doar o zonă din această comunitate, din teritoriul comunei. Aceşti mineri se confundă cu staţiunea, deşi ei sunt doar operatori aici şi trebuie să plătească. Ei cred că se tocmesc cu mine,  dar cu mine nu se tocmeşte nimeni pentru că legea nu se tocmeşte, se aplică, iar legea este de partea mea", spune primarul Voica.

Staţiunea aparţine SNLO

Curioşii care n-au ajuns încă pe la Săcelu pot să afle că pe raza comunei se află o staţiune declarată prin hotărâre de Guvern ca fiind de interes local, aceasta fiind în administrarea Societăţii Naţionale a Lignitului. Staţiunea are o bază de tratament şi un hotel de o stea, hotel "Minerul", la care sunt cazaţi minerii care vin la Săcelu pentru recuperare fizică sau la diferite cursuri. De asemenea, aici există două bazine cu ape sulfuroase, recunoscute încă de pe vremea romanilor pentru proprietăţile curative. Administratorul staţiunii, Nicolae Rotaru, este în conflict de mai mult timp cu Ion Voica, certurile dintre ei fiind de notorietate, la fel ca şi amenzile de miliarde de lei vechi pe care edilul i le-a aplicat adversarului său. Cei doi se cunosc însă de o viaţă, se iubesc precum şoarecele cu pisica, Rotaru fiind convins că, la vară, niciun turist nu va plăti vreun leu pentru taxa lui Voica. El spune că SNLO va contesta în instanţă hotărârea Consiliului Local prin care este instituită taxa de staţiune.

"Voica a fost electrician în subordinea mea şi acum se crede mare edil. Ştie doar să dea amenzi şi să se ţină de scandaluri, dar pentru comună nu face nimic pentru a o dezvolta. Primarul ăsta crede că el e Mazăre de la Constanţa ca să pună bariere pe unde vrea el aşa! Ce a făcut el pentru staţiune ca să pretindă taxa asta- Este suficient că ne tratează aici ca pe o conservă şi ne sabotează pe toate căile, acum mai vrea şi bani ca să ne sperie turiştii. Nu va ajunge el să pună bariere", declară Rotaru. Administratorul staţiunii a fost reconfirmat pe funcţie miercuri, ieri acesta serbându-şi ziua de naştere, lucru care, evident, nu putea să-l bucure pe Voica, primarul trimiţându-i drept "cadou" un avertisment prin care îi aduce la cunoştinţă că peste vreo 10 zile îi taie din nou apa dacă nu achită o factură de vreo 17.000 de lei.

Andrei: Săcelu nu e Mamaia

Prefectul de Gorj, Liviu Andrei, a fost puţin surprins de noul scandal de la Săcelu, sătul fiind oricum de cele vechi. El spune că nu găseşte firească instituirea unei astfel de taxe ş afirmă că va analiza posibilitatea de a ataca în instanţă hotărârea Consiliului Local Săcelu. „Dacă voi aprecia că hotărârea nu este legală, o vom ataca la contenciosul administrativ, dacă nu, nu ştiu ce putem face pentru că atunci hotărârea lor va fi una perfectă. Oricum, personal, apreciez că Săcelu nu e Mamaia şi cred că n-o să mai vină nimeni pe acolo dacă va trebui plătită o asemenea taxă", declară Andrei.

Vizualizări: 998

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: