Peşterile Polovragi şi Muierilor, preluate de o societate fantomă

Peştera Polovragi, peştera Muierilor, Cheile Galbenului, Cheile Olteţului şi chiar parcul Parâng nu mai sunt în administrarea judeţului Gorj. Din luna februarie, o firmă necunoscută, SC Buterfly SRL, deţine bogăţiile Gorjului pe o perioadă de cinci ani. Aşadar, conducerile Muzeului Judeţean şi primăriei Baia de Fier au rămas cu degetul în gură, firma din Craiova beneficiind acum de aceste zone.Este de amintit că atât Peştera Polovragi cât şi peştera Muierilor aduceau mari venituri dar şi prestigiu zonelor unde sunt situate. Deocamdată, nu se ştie cum vor fi valorificate de noul custode. Mai mult decât atât, Muzeul Judeţean încearcă acum să dea de cineva de la această firmă, însă fără succes. Aceştia vor măcar un contract de colaborare

Dumitru Hortopan de la Muzeul Judeţean şi primarul din Baia de Fier au aflat ieri prin intermediul unei adrese venite de la Ministerul Mediului că din luna iunie le-a expirat contractul de custode şi, mai mult de cât atât, noul custode a fost deja selectat.

Ministerul Mediului şi Pădurilor a atribuit aproximativ 60 de hectare de teren, din situl Nordul Gorjului de Est, firmei SC. Buterfly SRL,  în urma sesiunii de depunere a dosarelor care s-a sfârşit pe 29 ianuarie. Niciunul dintre foştii custozi nu au fost înştiinţaţi referitor la această sesiune de atribuire a zonelor protejate, ci doar de faptul că nu mai au drepturi asupra obiectivelor turistice.

Pe lângă zeci de hectare de pădure, din situl Nordul Gorjului de Est, firma SC Buterfly SRL a pus „mâna”  şi cele mai importante obiective turistice din Gorj: Peştera Muierilor, Peştera Polovragi, Cheile Polovragi şi Cheile Olteţului. Foştii custozi ai acestora spun că nu au fost înştiinţaţi cu privire la această sesiune de depunere a dosarelor pentru atribuirea ariilor protejate, ci doar de faptul că obiectivele respective au fost preluate de altcineva. Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu, în custodia căruia se aflau Peştera Polovragi şi Cheile Olteţului au primit, ieri, o adresă de la Ministerul Mediului şi al Pădurilor prin care se comunica: “În urma desfăşurării sesiuni de atribuire în custodie, situl Nordul Gorjului a fost preluat de SC Buterfly SRL, cu sediul în Craiova. Pentru asigurarea unui management eficient al Peşterii Polovragi şi având în vedere experienţa dumneavoastră în administrarea acesteia, vă rugăm să contactaţi custodele sitului Nordul Gorjului de Est şi să identificaţi metode de colaborare”.

Noul custode nu este de găsit

Foştii custozi ai obiectivelor turistice nu au reuşit să contacteze reprezentanţii firmei respective. „Ceva este în neregulă. Pe lângă faptul că nu am fost anunţaţi cu privire la această atribuire, societatea Butterfly nu are nici site, nici alte date de contact. De pe un site al Ministerului de Finanţe am găsit un bilanţ contabil din anul trecut şi un număr de telefon al unei contabile. Am sunat dar nu ştia despre ce era vorba. Vom merge la Craiova şi vom încerca să-i găsim cumva pentru a încheia un protocol de colaborare. La amenajarea Peşterii Polovragi s-au cheltuit sume mari de bani şi s-a pus foarte mult suflet. Am fost prea de bună-credinţă şi am pierdut”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”. În anul 2009, peste 25.000 de vizitatori au trecut pragul Peşterii Polovragi. În prezent, peştera este deschisă doar în zilele de week-end. „Vom menţine acest program până când se va încălzi vremea. Apoi vom  vedea dacă vom reuşi să ne continuăm activitatea, colaborând cu noul custode”, a mai precizat Dumitru Hortopan.

Mihuţescu face memorii la Ministerul Mediului

La fel de nemulţumit este şi primarul comunei Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, în custodia căruia se afla Peştera Muierilor. „Nu este posibil să nu ştie nimeni nimic nici chiar preşedintele Consiliului Judeţean. Atribuirea acestor obiective s-a făcut pe genunchi sau pe uşa din dos. Nu voi renunţa sub nici o formă la Peştera Muierilor. O am în domeniul public al comunei, iar terenul e al nostru atât la intrare cât şi la ieşire. În prezent, redactez un memoriu pe care îl voi înainta Ministerului Mediului. Dacă va fi nevoie vom câştiga peştera şi în instanţă”, a declarat Constantin Mihuţescu.

Memoriile şi contestaţiile sunt tardive

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj consideră că orice memoriu sau contestaţie sunt tardive, iar obiectivele turistice au fost pierdute din cauza foştilor custozi. „Acum e tardiv. Timp de 5 ani obiectivele turistice vor fi în custodia firmei din Craiova care le-a obţinut din cauză că avut cel mai mare punctaj. Trebuiau îndeplinite anumite condiţii pentru a câştiga: să facă dovada capacităţii tehnice, logistice şi să aibă oameni pregătiţi. Foştii custozi trebuiau să ştie de această sesiune de depunere a dosarelor pentru atribuirea zonelor protejate. E păcat ce s-a întâmplat şi este în neregulă dacă nu dau de noul custode. Vom încerca şi noi”, a declarat Radu Socolovski, directorul APM Gorj.

          

Vizualizări: 266

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: