Casa Muzeu „Maria Lătăreţu”, ferecată pentru turişti

Clădirea în care sunt păstrate cele mai de preţ veşminte şi obiecte personale ale Mariei Lătăreţu stă cu lacătul pe uşă. Turiştii care vor să viziteze Casa Memorială din satul Bălceşti al comunei gorjene Bengeşti Ciocadia nu au acces decât foarte rar. Asta pentru că nu există o persoană care să deschidă zi de zi uşa obiectivului turistic.

Turiştii care vor să viziteze Casa Memorială „Maria Lătăreţu” o pot vedea doar din exterior. Clădirea din lemn este administrată de Muzeul Judeţean Gorj de câţiva ani şi de atunci imobilul stă cu lacătul pe uşă. În interior sunt o mulţime de obiecte şi veşminte ale fostei artiste, cât şi ale soţului său, de asemenea artist, dar acestea nu pot fi admirate pentru că nu are cine să deschidă uşa.

„Am avut câteva evenimente acolo. Ar trebui o promovare mai multă. Noi suntem în colaborare cu Consiliul Judeţean, cu Muzeul Judeţean, cu Asociaţia «Maria Lătăreţu». Sunt cam mulţi stăpâni, dar nu prea se implică niciunul aşa, mai îndeaproape. Ar trebui angajat un om încontinuu la Casa Memorială «Maria Lătăreţu», să ţină deschisă această casă, în special sâmbăta şi duminica, când turiştii trec prin zonă. M-am nimerit într-o zi pe acolo şi au oprit câţiva turişti care erau din Moldova, culmea tocmai din comuna unde a murit Maria Lătăreţu. Şi au întrebat unde este casa. Le-am arătat. Spre regretul meu, casa era închisă”, a declarat Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti Ciocadia.

Reprezentanţii Muzeului Judeţean spun că au solicitat angajarea unei persoane care să asigure permanenţa la Casa Memorială „Maria Lătăreţu”, dar că nu au primit aprobarea din partea Consiliului Judeţean, autoritatea în subordinea căreia se află. „Eu am făcut cerere şi anul trecut, şi anul acesta, să creeze un post de supraveghetor. Până acum, nimic. Acum, se deplasează o persoană de aici, de la Târgu Jiu, când are timp şi când sunt solicitări pentru grupuri mari. Sunt de acord că trebuie să fie o persoană acolo, în permanenţă”, a comentat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Casa Memorială „Maria Lătăreţu” poate reprezenta şi o sursă de venit. Taxa de vizitare este de 3,60 lei pentru adulţi şi 1,80 lei pentru copii. Casa-muzeu a fost ridicată în anul 2006, de Asociaţia Culturală „Maria Lătăreţu”, cu sprijinul mai multor sponsori.

Vizualizări: 902

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: