Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din România

Turismul la castel este ultimul trend în materie de călătorii în România iar unul dintre cele mai fascinante este Castelul Bran. Castelele din România au fost asociate, de-a lungul secolelor, cu legende fantastice și mistere de nepătruns.

Privite din afară, fațadele castelelor, peisajul care le înconjoară și poveștile despre acestea sunt suficiente pentru a aprinde imaginația și a ne invita la cunoaştere.

Castelul Bran este, fără îndoială, cel mai vizitat obiectiv turistic de acest fel din România, ajungând la aproximativ 900 000 de turişti pe an. Turiștii străini reprezintă mai bine de 60% din numărul total de vizitatori, mai ales datorită legendei care învăluie acest castel – supranumit „Castelul lui Dracula”. Deși administratorii castelului subliniază distincția dintre legendă și realitate, fără îndoială povestea face parte din succesul promovării acestui obiectiv.

Istoria castelului este una îndelungată și întortocheată, pornind de la o fortăreață ridicată de cavalerii teutoni, fiind folosit în funcție de nevoile vremii, ca fortăreață, graniță și punct vamal, pentru a fi dat apoi în folosul Ocolului silvic regional. Ulterior, castelul își recapătă gloria de altădată, fiind transformat în reședința de vară a familiei regale a României. În timpul Reginei Maria, castelul pur și simplu înflorește, datorită amenajării parcului din jur, cu două iazuri și o Casă de Ceai. Treptat, se mai adaugă și alte mici proprietăți, precum o casă de musafiri, o biserică de lemn, locuințe pentru personal, grajduri și garaje. Principesa Ileana construiește la Bran spitalul „Inima Reginei”, dar apoi e nevoită să părăsească țara, în timpul regimului comunist. În cele din urmă, în 1993, după o istorie zbuciumată, Castelul Bran devine muzeu și reintră în circuitul turistic.

Din păcate, în urma perioadei comuniste, în acest castel au mai rămas puține obiecte aparținând familiei regale. Însă pot fi văzute colecții permanente de mobilier și armament din secolele XIV-XIX, precum și expoziții temporare care pun în valoare portul popular, cultura, arta și tradițiile românești. De asemenea, muzeul a fost inclus și în circuitul Nopții Europene a Muzeelor, oferindu-le turiștilor dornici de adrenalină ocazia de a vizita „Castelul lui Dracula” la ceas de seară.

Muzeul este deschis zilnic, chiar și în zilele de sărbătoare, când se înregistrează un mare aflux de turiști. Programul variază în funcție de sezon, iar costul biletului variază și el, între 40 de lei pentru adulți și 5 lei pentru grupuri de copii, organizate.

Vizualizări: 839

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: