Câştigul sinistraţilor din Seciuri poate duce la închiderea carierei miniere

Complexul Energetic Oltenia așteaptă hotărârea motivată de Curtea de Apel Craiova la sentința dată în procesul cu Asociația „Sinistrații din Satul Seciuri”, care a câștigat reconstrucția a 31 de locuințe afectate de alunecările de teren din 2006.  În acest moment, gigantul energetic nu mai poate ataca această hotărâre și așteaptă să vadă exact ce este de făcut. Pârâți în acest proces, pe lângă CEO, au mai fost Ministerul Economiei, Prefectura Gorj, Consiliul Județean Gorj și Primăria Roșia de Amaradia. Primarul Liviu Cotojman susține că reconstrucția celor 31 de gospodării va duce la închiderea mineritului în zonă, deși reprezentanții CE Oltenia susțin contrariu.

Hotărârea Curții de Apel Craiova este așteptată cu nerăbdare de toate părțile implicate în acest proces, pentru a se ști exact motivarea instanței de judecată. Interesați sunt atât cetățenii care au primit câștig de cauză, dar și reprezentanții Complexului Energetic Oltenia, pentru a ști exact ce trebuie făcut în acest caz. „Noi așteptăm motivarea să vedem exact dacă putem negocia în bani cu cei care au câștigat sau dacă va trebui doar să le reconstruim gospodăriile, dacă cei care au beneficiat o dată de ajutor de la stat, fie că au primit casă, fie materiale de construcții, vor beneficia încă o dată de ajutor. Trebuie să vedem exact ce are Complexul Energetic Oltenia de făcut în acest caz. Este o situație complicată și gravă”, a declarat Daniel Antonie, director Divizia Minieră a CE Oltenia.

Antonie: Activitatea minieră se va muta spre Olteț

Primarul Comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, susține că a purtat discuții cu reprezentanții CEO și în mod sigur activitatea minieră în zonă va fi închisă odată cu reconstruirea gospodăriilor afectate de alunecările de teren. „Este o hotărâre care va trebui respectată.  Eu am discutat cu domnul Antonie și în mod sigur această hotărâre va influența activitatea minieră. O să așteptăm să vedem hotărârea și, dacă se va ajunge la reconstrucția gospodăriilor, e greu de crezut că va mai continua activitatea minieră. În mod cert se va închide”, a precizat Liviu Cotojman.

Daniel Antonie dă asigurări că activitatea minieră în zonă nu va fi afectată de această hotărâre judecătorească pe care Complexul Energetic Oltenia va trebui să o pună în aplicare. ”Activitatea minieră nu va fi afectată de reconstruirea acestor case, pentru că va înainta spre Olteț. Nu se pune problema închiderii acestui perimetru, însă în acest moment nu se pune problema redeschiderii Carierei Bustuchin”, a precizat Antonie.

Vizualizări: 223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: