Cât de des ar trebui schimbate pernele pe care dormiți!

Perna este menită să lucreze împreună cu salteaua pentru a susține corect capul și gâtul în timpul somnului. Un somn bun este esențial pentru sănătatea fizică și psihică, iar o modalitate de a avea un somn mai bun este optimizarea mediului din dormitor și a lenjeriei de pat. 

Acest lucru include întreținerea pernei și înlocuirea acesteia atunci când este necesar, astfel încât să ne ofere întotdeauna o susținere adecvată. 

Înlocuirea regulată a pernelor este importantă atât pentru calitatea somnului, cât și pentru sănătatea noastră. În timp, pernele vor acumula acarieni și alți alergeni, ceea ce poate avea un impact asupra igienei, iar umplutura din interiorul pernelor va începe să se aplatizeze și să se îndoaie, ceea ce înseamnă că nu vei mai beneficia de un sprijin adecvat din partea pernei și poți suferi de tulburări de somn.

Ca regulă generală, ar trebui să știi cât de des se schimbă pernele, cam la fiecare unu sau doi ani. Frecvența exactă cu care le înlocuiești va depinde de materialele folosite și de măsurile pe care le iei pentru a le îngriji, de altfel, spălările mai frecvente pot contribui la prelungirea duratei de viață a pernelor.

Pernele nu sunt menite să dureze la nesfârșit, păstrarea lor pentru prea mult timp poate avea un impact negativ asupra sănătății și poate cauza disconfort pe timp de noapte.

În fiecare noapte, perna absoarbe celulele moarte ale pielii, acarienii, transpirația, părul, saliva și uleiul corporal, care se pot acumula în timp, iritând pielea și provocând mirosuri. În aceeași ordine de idei, este extrem de important să știi de câte ori pe an trebuie să speli pernele pentru a nu se îngălbeni. 

În timp ce o față de pernă poate oferi o anumită protecție, iar spălarea regulată poate ajuta să gestionezi alergenii, vei constata totuși că fluidele și pielea moartă se vor acumula în timp în pernă și ar putea duce la apariția mucegaiului.

Studiile au descoperit că pernele pot fi locuri importante de creștere a ciupercilor și a altor microorganisme, înlocuirea pernei va preveni ochii înlăcrimați și alte simptome de alergii și va ajuta la protejarea sănătății și igienei pe termen lung.

La fel ca și salteaua, pernele au nevoie de îngrijire și întreținere regulată. Nu toate pernele sunt la fel, așa că este important să citești eticheta de îngrijire de pe pernă înainte de a o spăla sau usca.

Dacă pernele pot fi spălate la mașină, cel mai bine este să o faci la fiecare câteva luni în apă fierbinte, deoarece acest lucru va distruge orice alergeni. Dacă pernele pot fi puse în uscător, atunci optează pentru o setare joasă, sau usucă-le la aer pe o sârmă de rufe.

Vizualizări: 1,366

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: