Cât de mult crește temperatura în mașina parcată la soare!

Un experiment referitor la temperatura din mașinile lăsate la soare a fost realizat sâmbătă, la Târgu Jiu, de Digi 24, de către reporterul canalului de știri. După 10 minute în care mașina a stat la soare temperatura resimțită în interior a crescut cu aproximativ 20 de grade.

Aerul a devenit irespirabil în zilele caniculare la Târgu Jiu iar temperatura resimțită de gorjeni a ajuns și la 35 de grade vineri și sâmbătă. În interiorul mașinilor lăsate la soare însă, temperaturile pot crește și cu 20 de grade într-un timp foarte scurt după cum a demonstrat reporterul Digi 24 în experimentul filmat sâmbătă în zona centrală a orașului.

„Aproape de ora prânzului, am parcat într-o zonă însorită din centrul orașului Târgu Jiu. Aici temperaturile au depășit 30 de grade în ultimele zile. Vom face astăzi un experiment. Vrem să vedem cât de tare poate crește temperatura unei mașini care rămâne parcată în soare nu mai mult de 5 minute. Măsurăm în acest moment temperatura pe care o avem acum în mașină. Termometrul pe care îl am indică 34,9 grade Celsius. Haideți să coborâm și să vedem câte grade avem acum afară, dat fiind faptul că ceasul este aproape de ora 11. Termometrul amplasat în centrul municipiului Târgu Jiu ne arată 32 de grade. Voi pleca să îmi cumpăr o apă plată. La întoarcere vom măsura din nou temperatura din interiorul mașinii. Am lăsat mașina parcată sub razele soarelui și am mers la cumpărături. Am revenit de la cumpărături, unde am stat 10 minute. Afară temperatura a crescut, a ajuns la 33 de grade Celsius. Haideți să vedem însă cât a crescut temperatura în interiorul mașinii câtă timp am fost plecată la cumpărături. O să o măsurăm exact de unde am măsurat-o și atunci când am pornit să facem cumpărături. Iată, așadar temperatura din mașină este foarte mare 51,3 grade ne indică termometrul în acest moment. Așadar, pot să vă spun că în acest moment, în interiorul mașinii este aproape sufocant. Nu aș fi rezistat să respir cu geamurile închise preț de 10 minute. Așadar când mergeți la cumpărături nu vă lăsați în mașină nici copilul, nici animalul de companie, pentru că aceste 10 minute care poate par foarte puține, le pot fi fatale", se arată în experimentul realizat într-o zi caniculară la Târgu Jiu.

Pentru animalele de companie sau copiii lăsați singuri, temperatura ridicată din autoturism ar putea fi fatală iar medicii pediatri explică că acest proces este grav pentru copiii mici care au temperatura internă mult mai mare decât adulții și foarte ușor transpiră, li se face rău și pot să leșine.

Specialiștii atrag atenția să nu lăsăm copiii sau animalele de companie siguri în mașină, la soare, pentru că astfel le punem viața în pericol.

Galerie foto


Vizualizări: 982

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: