Cât scot părinţii din buzunar ca să-şi trimită copiii la şcoală

Începe şcoala, iar gorjenii au luat cu asalt pieţele şi magazinele pentru cumpărarea celor necesare în noul an şcolar. Educaţia gratuită are şi costurile sale. În timp ce vânzătorii se laudă cu o triplare a încasărilor, părinţii trebuie să scoată din buzunar un minim de 300-400 de lei pentru rechizitele şi uniforma unui singur copil. Dificultăţi întâmpină în special părinţii care anul acesta trimit la şcoală sau la grădiniţă mai mulţi copii.

Apropierea noului an şcolar le dă fiori multor părinţi. Cu bugetele subţiate serios de criza economică, cu greu îşi fac curaj să intre în magazine să cumpere rechizite pentru copii. Sunt părinţi care spun că au pus din timp bani la saltea pentru a putea să le ofere celor mici strictul necesar în noul an şcolar. „Avem doi copii, unul la şcoală, unul la grădiniţă. În jur de 500 de lei am cheltuit pentru a le cumpăra ce au nevoie. A fost greu să strângem aceşti bani, i-am strâns în timp. Le-am luat caiete, ghiozdănele, treninguri, uniforme, adidaşi. Am venit să cumpărăm din Târgu Jiu pentru că aici sunt preţuri mai acceptabile decât la noi. Avem de unde alege. Am ales lucrurile astfel încât să ne încadrăm în buget, dar am ţinut cont şi de preferinţele copiilor”, a spus Monica Băra din Baia de Fier.

Alţi părinţi s-au axat pe strictul necesar pentru începerea anului şcolar. „Am o fetiţă care merge în clasa a IV-a anul acesta. Pentru începerea şcolii am cheltuit 150 lei. Am cumpărat doar ghiozdan şi rechizite. Am ţinut cont şi de preferinţele ei dar şi de calitatea produselor ca să nu ne trezim că-i trimitem la şcoală şi să se accidentează cu lucrurile acestea. Am încercat să asigurăm minimul pentru acum, pe parcurs probabil o să mai trebuiască şi alte lucruri. Pentru asta muncim, pentru copii, să le oferim multe, mai ales pentru şcoală. Din punct de vedere financiar este greu pentru părinţii care au mulţi copii, mai ales în situaţia în care suntem acum ca şi judeţ, cu şomajul care este”, a spus Florin Titirez din Mătăsari.     

Ghiozdanul, de la 15 lei la 200 de lei 

Un ghiozdan complet echipat costă între 120 şi 200 lei, însă pentru cei mai pretenţioşi şi cu dare de mână există şi cele de marcă, care pot fi chiar şi de zece ori mai scumpe. Per ansamblu, comercianţii spun că practică aceleaşi preţuri ca şi cele de anul trecut. „Un ghiozdan complet, cu strictul necesar costă minim 120 de lei, cu penar, caiete, pixuri, creioane, coperţi şi aşa mai departe. Avem ghiozdane de la 15 la 48 de lei, depinde şi părintele cât vrea să investească. Mai sunt şi ghiozdane la 200 de lei, de la Disney, sunt şi părinţi care investesc mai mult, dar mai rar. Unii cumpără de la început tot, sunt alţii care cumpără pentru primul semestru şi completează în funcţie de bani de-a lungul anului şcolar. Clienţii cumpără, omul de obicei se trage de la altele şi preferă să le ia copiilor ce le trebuie. Zilele acestea am vândut de două-trei ori mai multe produse decât într-o zi obişnuită. Preţurile le-am menţinut la fel ca şi în anii trecuţi. Un caiet este de la 90 de bani până la 3,2 lei-cel studenţesc, cel mai gros, de 100 de file”, a spus Mihaela Mândruţă, vânzător.

Uniforma clasică, între 85 şi 160 de lei

Dacă pentru o fetiţă uniforma costă 85 de lei, pentru băieţi, părinţii trebuie să scoată din buzunar dublu. Comercianţii spun că părinţii nu se mai îngrămădesc să cumpere uniforme, poate şi pentru că unele unităţi şcolare au uniforme proprii, pe care părinţii trebuie să le achiziţioneze contra cost. „O cămaşă pentru băieţi este 55 de lei fabricată la Vâlcea, pantalonii tot 55 lei, iar uniformele costă 160 de lei, adică pantalon, sacou şi vestă . Pentru fete de I-IV, uniforma costă 85 lei, este din bumbac, tot în România fabricată. Nu prea am avut cumpărători. Numai uniforme de fete am adus anul acesta, cele de băieţi sunt de anul trecut”, a spus  managerul uni magazin cu vânzare de produse textile din Târgu Jiu.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: