Înfofolirea

Că tot vine toamna, mi se pare un subiect potrivit. Românii au o obsesie cu frigul. Nu sunt încă hotărâta care e mai mare, asta cu frigul sau aia cu curentul, sunt la concurenţă de câţiva ani. Cert e că plodului nu trebuie să îi fie frig. Nici măcar puțin. Nu, nici măcar foarte puțin. Foame….da, acceptabil. Sete? Clar, nici o problemă! Dar frig? Nici măcar un grad sub 30. Minim.

Primele sunt căciulitele. De când se nasc, copiii musai să aibă căciuliţe. Corect şi pentru liniştea oricărei bunici, ideal ar fi toata ziua, dar acceptă şi doar noaptea. Sau, mai bine zis, măcar noaptea.  Când am născut aveam adunate peste 15 căciuli, din alea “de casa” (nici prin cap nu mi-a trecut dacă o să am nevoie de ele, toată lumea avea).

Apoi e şi o regulă din asta, pe care o auzi din om în om aşa, cum că musai ca un copil să aibă o haină în plus faţă de un adult. Ceea ce mi se pare unic. Adică doar aşa, că e mic şi nu poate să zică, să îi trântim ceva pe el, nu contează că transpiră şi abia respiră .  

Nu se stă cu plodul în ușa deschisă, se fuge repede cu el în casă să nu răcească.  Orice mică adiere va avea consecinţe dezastruoase şi de nereparat.

Când ieșim afară, copilul se îmbracă cu ceva ştrampi groși de lână, şosete, body, bluză subțire, bluză groasă, pantaloni subțiri, pantaloni groși, eșarfa, cosmonaut, căciula subțire şi căciula groasă (nu e de ajuns numai una), şi un fulăroi înfofolit peste gură. Musai peste gură.
După ce plodul e înfofolit așa, se duce şi mama să se îmbrace cu un paltonaș şi cizmulițe, ca e soare afară. Între timp plodul stă şi așteaptă în casă, la 25 de grade. Să nu răcească, desigur.

Apoi, după ce a transpirat bine în casă cât s-a îmbrăcat mă-sa, iese în aerul rece de afară, respiră în fularul ăla şi se face niscai umezeală, numai bine de colcăit microbii.

Şi pe urmă plângem că a răcit că l-a tras curentul când a intrat în scara blocului că era un geam deschis la vecina de la 4 şi că nu l-a îmbrăcat suficient de gros.

Mă mai întreabă cate o proaspăta mămică ce naşte toamna sau iarna: dar tu ai scoate-o afară pe frigul ăsta? Aş scoate-o, da, fie-mea de când s-a născut a ieșit afară (ea e născută în decembrie), ba chiar dormea bine-mersi câte două, trei ore. Îmi aduc aminte niște prieteni șocați că am uitat copilul în balcon, în ger, cât au fost ei în vizită pe la noi. Ea dormea neîntoarsă la aer.

Să vă spun că nu a răcit nici măcar o singură dată în aproape trei ani? Repetați după mine: copilul se îmbracă fix cum mă îmbrac eu, dacă mie mi-e cald, sunt șanse mari să îi fie şi lui/ei cald, dacă mi-e frig, să mă uit dacă i-o fi şi lui.

sleepy00.wordpress.com

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: