Călinoiu vrea o cursă cu biciclete de la Hobiţa la Paris

Circa 100 de persoane au participat ieri după-amiază  la o cursă de biciclete organizată între satul Hobiţa, localitatea natală a lui Constantin Brâncuşi, şi centrul municipiului Târgu Jiu, în apropiere de parcul în care sunt amplasate singurele opere din lume pe care artistul le-a expus în aer liber, respectiv Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor.

Chiar dacă localnicii din Hobiţa au fost surprinşi de numărul mare de musafiri pe două roţi pe care i-au avut dintr-o dată în sat, bucuria le-a fost mare când au văzut că lumea este în continuare interesată de locul de origini al părintelui sculpturii moderne. O parte dintre săteni s-au bucurat când i-au văzut pe biciclişti şi pentru că s-au gândit că poate măcar la următoarea ediţie le va fi pus şi lor un asfalt mai de calitate prin sat, unul care să nu îi facă pe turişti să se gândească la cum să plece mai repede din Hobiţa pentru a nu-şi strica maşina, respectiv bicicleta.

Majoritatea participanţilor la cursa de ieri au fost persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, dar printre bicicliştii care au luat startul de la Hobiţa şi au ajuns şi la finişul de la Târgu Jiu s-au numărat şi copii de 9-10 ani. Aceştia au avut de parcurs un traseu de circa 25 de kilometri, format inclusiv din pante, pe care toţi participanţii le-au urcat fără probleme. Coloana de biciclişti a fost demarcată în trafic de două echipaje ale Salvamont Gorj, instituţie care s-a implicat alături de Consiliul Judeţean Gorj, în organizarea cursei respective.

Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, le-a declarat, la Târgu Jiu, participanţilor la cursă că ia în calcul varianta organizării în viitor a unei deplasări pe traseul Hobiţa – Paris, menţionând că „acesta a fost, de fapt, adevăratul traseu parcurs de Brâncuşi”. Călinoiu şi reprezentanţii Salvamont Gorj le-au împărţit tuturor bicicliştilor medalii şi diplome de participare, participanţii la cursă declarându-se încântaţi de faptul că a fost organizat un astfel de eveniment pentru ei.

Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, a menţionat că instituţia pe care o conduce s-a implicat în organizarea acestei curse întrucât cursa respectivă este o parte din programul intitulat „Săptămâna Turismului Gorjean”, manifestare care se va încheia duminică, la Baia de Fier cu o serbare intitulată „Coborâtul oilor de la munte”. „Noi susţinem orice acţiune care presupune sport şi mişcare. Acum 25-30 de ani eram 10 copii prin Târgu Jiu care urcam la Rânca având în spate câte o pereche de schiuri şi lumea se uita neîncrezătoare la noi. Acum avem competiţii de schi la care participă şi 200 de copii odată. La fel cred că se va întâmpla în timp şi cu această cursă ciclistă. Important este că am organizat prima ediţie pentru că, de acum încolo sunt sigur că se va dezvolta de la an la an”, a precizat Cornoiu.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: