Câtă apă se pune la o pungă de mucenici fierți!

Există o serie de trucuri utile pentru a face o bună rețetă de mucenici fierți. Dacă ați găsit în comerț mucenici la pungă care se pregătesc în apă trebuie să țineți seama de mai multe astfel de secrete.

Pe data de 9 martie, românii celebrează Sfinții 40 de Mucenici. Încă de la primele ore ale dimineții, femeile duc la biserică mucenici, apoi împart la rude și vecini, pentru pomenirea celor trecuți în neființă. Însă, în zona de sud a țării se prepară și mucenicii fierți pe lângă cei cu nucă și miere.

În România, gospodinele prepară două tipuri de mucenici, cei moldovenești și cei muntenești. Primii arată ca un colac cu miez de nucă şi miere, iar cei muntenești sunt fierți în apă cu mirodenii şi nucă. 

Multă lume nu știe câtă apă se pune la o pungă de mucenici. Aceasta este o întrebare frecventă în cazul celor care doresc să pregătească această rețetă tradițională potrivită pentru sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici. Ei bine, ca regulă generală, la o pungă de mucenici din comerț se adaugă nu mai puțin de trei litri de apă. 

Ingrediente:

    o pungă de mucenici

    trei litri de apă

    500 de grame de zahăr

    o linguriţă esenţă de vanilie

    coajă rasă de la o lămâie

    coajă rasă de la o portocală

    un baton scorţişoară

    o jumătate de linguriţă scorţişoară

    o jumătate de linguriţă sare

    500 de grame de nucă măcinată mărunt

    miere pentru servire

Mod de preparare:

Mai întâi de toate, se pune apa la fiert împreună cu zahărul, coaja de lămâie şi portocală, batonul de scorţişoară, esenţa de vanilie şi sarea. Oala se lasă pe foc până când se topeşte zahărul.

Ulterior, se strecoară coajă rasă de la lămâie și portocală. Mai departe, oala se pune din nou pe aragaz și se pun mucenicii. Nuca nu se adaugă niciodată în timp ce compoziția se fierbe, deoarece zeama se va înnegri. Mucenicii se lasă la fiert circa o jumătate de oră, după care se lasă să se răcească. La final se presară deasupra nuca măcinată și scorțișoară. Mucenicii fierți se pot servi atât calzi, cât și reci, în funcţie de preferinţe. 

Galerie foto


Vizualizări: 1,368

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: