Câți bani vor primi militarii voluntari la încheierea pregătirii!

Proiectul de lege pentru serviciul militar activ pe bază de voluntariat a fost deja avizat de mai multe ministere, SRI și STS. Acesta urmează să fie dezbătut în următoarea ședință a CSAT.

Conform proiectului românii cu vârste între 18-35 de ani vor putea fi instruiți militar timp de patru luni, cu plată, apoi vor avea posibilitatea să urmeze o carieră militară dacă își doresc.

Ministerul Apărării a venit cu noi precizări despre proiectul de lege privind militarii voluntari în termen iar şefii armatei transmit că nu va fi obligatoriu şi nu va înlocui serviciul militar.

Responsabilii speră să crească numărul persoanelor instruite ce pot fi mobilizate de armată în caz de nevoie pentru că ultima generaţie care a făcut stagiul militar obligatoriu se apropie de vârsta pensionării.

Astfel, cei care au până în 35 de ani şi doresc să fie instruiţi militar vor fi cazaţi timp de patru luni într-o unitate militară unde vor primi mâncare, uniformă şi asistență medicală. Pregătirea va fi una de bază: să ştie să mânuiască o armă, să se orienteze într-o zonă accidentată şi să ştie să folosească mijloace de decontaminare. În aceste luni, ei vor primi o soldă cuprinsă între 2.800 şi 3.000 de lei pe lună, iar la final un stimulent în valoare de alte câteva mii de lei. 

După încheierea stagiului militar, voluntarii vor primi un grad militar, vor fi luaţi în evidenţă de centrele militare şi introduşi în rezerva operaţională. 

Dacă printre voluntari se numără persoane care au un loc de muncă, angajatorul e obligat să le păstreze postul liber până să întorc. 

Vizualizări: 1,317

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: