A crescut amenda pentru staționare neregulamentară

Sunt situații în care șoferii pot opri „pe avarii”, dar cei care nu au un motiv justificat pot fi amendați pentru staționare neregulamentară. Această abatere este sancționată mai dur în 2024.

Sunt șoferi care folosesc „avariile” pentru a staționa în diverse locuri unde acest lucru e interzis.  Legislația auto din România permite ca, în caz de urgență, să staționezi cu luminile de avarie pornite dar cei care abuzează de această prevedere pot fi amendați.

Luminile de avarie trebuie activate atunci când mașina are o problemă sau când traficul este blocat și vrei să semnalizezi celor din spate pericolul.

Unii șoferi folosesc, însă, „avariile” atunci când vor să oprească într-o zonă unde staționarea nu e permisă. Chiar dacă asta înseamnă să încurce circulația sau, în unele situații, să o blocheze de tot.

„Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat”, precizează Poliția Română.

Lipsa unui loc de parcare sau încărcarea unor bagaje în mașină nu pot fi considerate urgențe iar poliția te poate amenda atunci când oprești într-un loc interzis, chiar dacă stai cu mașina „pe avarii”. 

În 2024, punctul de amendă s-a majorat la 165 de lei, cu 20 de lei mai mult decât anul trecut. Acesta reprezintă 5% din valoarea salariului minim brut stabilit de Guvernul României. Astfel, au crescut și amenzile aplicate pentru staționare neregulamentară. Dacă se constată că un șofer e oprit neregulamentar, acesta poate primi 4 sau 5 puncte de amendă, adică o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 lei.

Parcarea neregulamentară se sancționează și aceasta cu 2 sau 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 de lei. Ceea ce înseamnă că un șofer care staționează neregulamentar poate primi o sancțiune de peste 1.300 de lei.

Vizualizări: 1,745

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: