Cătuşe pentru patroana Lexi Star, acuzată de evaziune

Situaţie juridică destul de complicată pentru una dintre puţinele femei de afaceri existente în Gorj după 1989, Maria Lupulescu fiind reţinută luni seara, împreună cu o angajată a Direcţiei Sanitar Veterinare,  Ana Guţă. Cele două au încercat să ascundă o evaziune de peste un milion de lei, iar scandalul declanşat în jurul lor pare să fie de abia la început pentru că statul a fost păgubit prin vânzarea a 20 de tone de carne neînregistrate în contabilitate, dar cele două femei sunt implicate şi în licitaţia de distribuire a laptelui şi cornului pentru următorii 4 ani în Gorj. Maria Lupulescu va sta 20 de zile în arest, iar Ana Guţă a primit interdicţia de a părăsi localitatea.

Maria Lupulescu şi Ana Guţă şi-au petrecut noaptea de luni spre marţi în arestul IPJ Gorj, ambele fiind acuzate de fapte care le pot aduce câţiva ani de închisoare. Faptele de care sunt acestea incriminate s-au petrecut în ultimii doi ani, la mijloc fiind vorba de 20 de tone de produse din carne, Lupulescu fiind patroana unui hotel la Târgu Jiu, dar şi a unei carmangerii. Ea a vândut marfa respectivă fără să o treacă prin contabilitate, lucru pe care comisarii de la Garda Financiară l-au mirosit la timp, aceştia sesizând apoi Poliţia, dosarul ajungând în cele din urmă să fie pe masa unui procuror.

„În perioada 2010-2012 aceasta a comercializat mărfuri în valoare de 6.227.584 lei fără a înregistra veniturile obţinute, pentru care a întocmit în fals documente ce atestau distrugerea sau livrarea către terţe persoane juridice, în acest mod sustrăgându-se de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat cu  suma de 1.286.751 lei. Totodată, aceasta a determinat pe învinuiţii Guţă Ana, Firiza Dumitru şi Băbău Rodica, medici veterinari în cadrul D.S.V.A. Gorj, să întocmească documente false în baza cărora a diminuat stocul scriptic de mărfuri până la valoarea zero. Totodată, în data de 10.04.2012 inculpata Lupulescu Maria a dat dispoziţie compartimentelor administrativ contabilitate din cadrul societăţii comerciale în vederea corectării stocului scriptic, în balanţa lunii martie 2012 cu cantităţile de marfă (carne şi produse din carne) ce se regăsesc în cele două certificate sanitar-veterinare şi nota de inspecţie întocmite în fals de către învinuiţii Guţă Ana şi  Firiza Dumitru, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat”, a menţionat ieri Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, într-un comunicat de presă.

Complicitatea lui Guţă la „laptele şi cornul”

În documentul dat publicităţii de anchetatori un spaţiu destul de mare este alocat Anei Guţă, medicul DSV părând să nu aibă nicio reţinere în a-şi pune capul la bătaie pentru a-i apăra pielea Mariei Lupulescu. „Aceasta, în calitate de medic veterinar în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, în timpul controlului efectuat în cursul lunii aprilie 2012 de către Garda Financiară –Secţia Gorj la societatea comercială administrată de inculpata Lupulescu Maria, a întocmit în fals nota de inspecţie nr. 123 din 03.06.2011, prin care se constata în mod fictiv alterarea a 20 de tone de carne şi preparate din carne, notă care a fost înmânată inculpatei Lupulescu Maria şi în baza căreia aceasta a diminuat stocul scriptic al societăţii până la valoarea zero, ajutând-o în acest fel să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat”, precizează procurorii.

Ana Guţă mai are însă o problemă care are legătură cu Maria Lupulescu. Patroana de la Lexi Star, firmă care a sucombat în economia de piaţă, deşi a livrat în ultimii ani laptele şi cornul pentru elevii din judeţ, a participat toamna aceasta la licitaţia pe care Consiliul Judeţean Gorj a organizat-o în vederea desemnării firmei care să asigure în următorii patru ani distribuţia produselor respective către şcolari. Lupulescu a venit la licitaţie cu o altă firmă, iar şanse de câştig avea, dacă ţinem cont că în comisia de licitaţie era prezentă… Ana Guţă, cea care acum poartă aceleaşi cătuşe cu femeia de afaceri. Guţă a reprezentat din totdeauna DSV la licitaţiile acestea ceea ce, în mod firesc, pune sub semnul întrebării corectitudinea licitaţiilor din trecut. În momentul de faţă Consiliul Judeţean Gorj nu a finalizat procedurile pentru desemnarea firmei care să împartă laptele şi cornul în următorii patru ani, preşedintele Ion Călinoiu menţionând că sunt contestaţii depuse, care au termene de soluţionare. Până atunci firma Mariei Lupulescu livrează în continuare produsele lactate şi de panificaţie către elevi.

Vizualizări: 252

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: