Caută voluntari pentru marcaje de trasee turistice

Asociaţia Montană Carpaţi a lansat un apel către pasionaţii de drumeţii care vor să participe voluntar la marcarea traseelor turistice pe Munţii Godeanu. Circa 40 de persoane ar fi necesare pentru acest program, derulat în parteneriat cu Salvamont Gorj. „Vom sta la cort, iar taberele vor fi amplasate pe Valea Cernei (în zona Lacului Iovanul), în Pasul Jiu - Cerna şi pe creastă. Fiecare participant îşi va asigura mâncarea”, anunţă organizatorii.

În perioada 1 – 31 august 2014, Asociaţia Montană Carpaţi organizează, în colaborare cu Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj, o nouă etapă a programului „Voluntar în Carpaţi 2014”. Vor fi refăcute marcajele unor porţiuni din traseul turistic de creastă al Munţilor Godeanu şi ale unor trasee care asigură accesul în creastă dinspre sudul masivului. Munca efectivă va consta în revopsirea marcajelor, montarea de piloni de marcaj şi a săgeţilor indicatoare.

„Creasta Munţilor Godeanu nu a fost niciodată marcată cu excepţia câtorva zone. Deşi profilul crestei asigură orientarea pe vreme cu vizibilitate bună, ceaţa şi vremea rea fac dificilă găsirea direcţiei de urmat. Accesul în creastă este acum îngreunat de potecile incomplet sau în cele mai multe cazuri deloc marcate care fac din masiv un loc accesibil doar cunoscătorilor şi celor care se încumetă pe poteci nesemnalizate”, spus organizatorii într-un comunicat. 

Echipamentul necesar constă în rucsac, bocanci, haine adecvate, căciulă, haine de ploaie cort (în funcţie de moment, se poate găsi găzduire în alt cort) sac de dormit izopren frontală trusă de prim ajutor. Echipament recomandat: hartă, busolă, adidaşi, rucsac mic, utilizabil în deplasările de peste zi. Cei care doresc să participe la această activitate de remarcare sunt rugaţi să îşi anunţe disponibilitatea prin înscrierea în formularul găsit pe site-ul http://asociatie.carpati.org.

Munţii Godeanu au, prin izolarea şi relieful lor, un specific cu totul aparte. Creasta, formată din păşuni întinse şi domoale cu înălţimi de peste 2000 de metri e mărginita ori de abrupturi de sute de metri către căldările glaciare, ori de pante line pe care pădurile de fag se termină brusc în golul alpin dând un caracter neobişnuit zonei, iar în Piatra Iorgovanului formaţiunile şi abrupturile calcaroase par desprinse din alte locuri. În zilele senine de pe creastă aveţi o privelişte care cuprinde Munţii Banatului, Cernei, Ţarcu, Vâlcan, Retezat şi în zare chiar Munţii Parâng şi Apuseni.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: