Târgujienii cer marcarea locului prin care trece Paralela 45

Municipiul Târgu Jiu este străbătut de Paralela 45, însă puţini sunt cei care ştiu prin ce loc. Asta pentru că nu există niciun semn sau indicator care să arate acest lucru. În partea de sud a municipiului exista cândva o structură din beton care marca paralela 45 însă a fost înlăturată de administraţia locală. Seful oraşului, Florin Cârciumaru, promite că va realiza o structură care să marcheze trecerea paralelei de 45 grade Nord care va fi montată într-un sens giratoriu.

Municipiul Tg-Jiu este situat la intersecţia paralelei 45° latitudine nordică cu meridianul de 23° longitudine estică. Paralela trece prin municipiu şi demonstrează aşezarea oraşului pe Glob, la egală depărtare de Ecuator şi Polul Nord. Municipiul Târgu-Jiu se află pe aceeaşi paralelă cu oraşe mari din lume precum Torino din Italia, Bordeaux din Franţa şi Mineapolis din Statele Unite ale Americii. În total, paralela 45 din nord traversează nu mai puţin de 15 ţări. În toate oraşele mari de pe mapamond care se intersectează cu această paralelă punctul este marcat. Nu şi la Târgu Jiu.

Mulţi dintre locuitorii oraşului cunosc locul unde paralela traversează oraşul datorită faptului că acolo funcţiona cândva un restaurant care îi purta numele. Restaurantul nu mai există, pe respectivul amplasament fiind amenajat un supermarket. Cetăţenii au sesizat municipalitatea în legătură cu lipsa unui marcaj în acest sens. „Prin Târgu Jiu trece paralela 45 grade N , în zona de sud era marcat acest lucru cu un simbol , o structură de beton , urâtă, dar era... În alte oraşe de pe mapamond există astfel de opere de artă, Bordeaux, Torino, Belgrad, Simferopol, Minneapolis, Horonobe. Unde este cea veche şi pe când una nouă?”, s-a adresat un cetăţean municipalităţii din Târgu Jiu pe site-ul www.domnuleprimar.ro

Autorităţile promit că vor marca locul

Administraţia locală spune că în partea de sud a oraşului, acolo unde se intersectează drumul naţional cu ieşirea din zona fostului CET, va fi amenajat un sens giratoriu în interiorul căruia va fi montat un simbol care să marcheze trecerea paralelei 45 prin municipiu. Sensul giratoriu se va realiza abia după ce lucrările de modernizare a DN66 vor fi încheiate.   “Simbolul era înainte pe strada Agriculturii, era o sferă. Eu am dat temă la 3 arhitecţi să conceapă noul simbol, să vină cu idei. Se va amplasa pe viitorul sens giratoriu care va lega ieşirea de la CET cu Rovinari şi strada Mărgăritarului. Noi am vrut să ne apucăm de sensul giratoriu, dar pentru că se lucrează la modernizarea drumului şi putea fi demolat, am decis să amânăm până la încheierea lucrărilor”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.

Vizualizări: 2,056

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: