Cazul de la Târgu Jiu, în atenția ministrului Sănătății. Val de anchete!

Familia tinerei care a născut la Târgu Jiu în timp ce medicii voiau s-o opereze pentru hernie ombilicală a fost șocată să afle că femeia a adus pe lume un copil. Nici ea și nici rudele nu știau ca tânăra era însărcinată. Și pentru medicii care au bagat-o în sala de operații a fost o surpriză să vadă că femeia era pe punctul de a aduce pe lume un copil. Cazul a ajuns și în atenția ministrului Sănătății. Vestea cea mai bună este că deznodământul acestei povești este unul fericit. Atât bebelușul, cât și mama sunt sănătoși. 

Alexandru Rafila a declarat că așteaptă mai multe informații despre acest caz, dar a punctat că nu au fost probleme astfel încât să fie pusă în pericol viața gravidei ori a fetiței. Ambele sunt în spital, în stare bună. Mama este în Terapie Intensivă, iar fetița la Neonatologie. 

Rudele femeii din Tismana au fost șocate să afle că a adus pe lume un copil. Nimeni nu știa nimic. "Nu are cum. Ea e la spital cu hernie, că are o gâlcă, nu sa nască. Eu nu știu de așa ceva. Nu știa nimeni că e gravidă sau ceva de copil, că ziceau", a spus socrul femeii.

Femeia a ajuns la spital sâmbătă. Avea dureri abdominale și mai fusese operată după afecțiuni în zona abdomenului. Medicii au diagnosticat-o cu eventrație abdominală. De atunci până marți, a fost sub tratament, dar nimeni nu a știut că e însărcinată. Marți, s-a simțit iarăși rău și medicul chirurg a decis sa o opereze de urgență. 

Când au început operația, cadrele medicale au avut un șoc. Au descoperit că era gravidă. "În timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruație și se află sub tratament cu anticoncepționale. De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată și la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare. În data de 22 august 2023, în timpul vizitei medicale, medicul chirug a constatat că pacienta are nevoie de intervenție chirurgicală și au fost demarate pregătirile pentru operație. Intraoperator, s-a constatat prezența eventrației strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventrație, dar și un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini", a declarat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Ce spune medicul care a operat-o

O ecografie ar fi putut ajuta medicii să vadă că femeia era însărcinată. Dar nu a fost făcută. Nici nu ar fi obligatorie în astfel de cazuri, spune spitalul. "Potrivit medicului chirurg, o ecografie nu ar fi fost relevantă pentru acest diagnostic şi a considerat că nu este nevoie de ea. Se palpează", a mai spus Mihaela Țicleanu. 

Timp de patru zile, cel puțin patru medici au văzut-o și au consultat-o. Niciunul nu și-a dat seama că este aproape să nască. "Dacă îşi dădea seama, probabil că se cerea consult de specialitate şi se intervenea, se ştia de mult şi se făcea altfel intervenţia. Cadrele medicale spun că nu au gresit. Din punctul lor de vedere, au procedat corect medical, dar noi trebuie să stabilim printr-o comisie. Comisia analizează şi spune dacă a fost sau nu aşa cum spune medicul", a declarat Dumitru Vienescu, managerul unității medicale.

Nici medicul de familie al femeii nu știa nimic. A aflat de la televizor. Nu poţi să-ţi dai seama, te gândeşti că s-a îngrăşat, iar la cât muncea ea fizic... Să te duci să dai cu sapa în luncă, nouă luni, și cu sarcină", a spus medicul de familie Ana Slivilescu.

ANCHETE

Pe lângă ancheta internă demarată de conducerea spitalului, și Poliția face verificări. Cazul a fost semnalat și la Direcția de Sănătate Publică Gorj, dar și la Colegiul Medicilor.

Vizualizări: 4,885

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: