Cazul jurnalistului ucis, la o instanță internațională

Ankara este gata să predea cazul cu privire la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la o instanță internațională, dacă este necesar, a declarat luni ministrul justiției din Turcia, Abdulhamit Gul. "Am întreprins măsuri tehnice și juridice, deci, dacă decizia respectivă va fi luată, cazul va fi transmis unui tribunal internațional. Aceasta este o crimă brutală care trebuie rezolvată", a spus Gul, citat de postul de televiziune Haberturk. Ministrul a adăugat că Riadul "ar trebui să acționeze constructiv, dar Ankara nu vede un astfel de comportament din partea sa".

Gul a criticat, de asemenea, poziția pe care guvernul saudit a luat-o cu privire la cooperarea cu Turcia în ceea ce privește investigarea și extrădarea suspecților din Arabia Saudită în Ankara. "Noi, în mod repetat și persistent, trimitem cereri de extrădare către saudiți. Dacă vrei să afli totul despre acest caz, trebuie să cooperezi, dar cererile turcești rămân fără răspuns", a declarat ministrul, subliniind că Ankara "va încerca să să obțină [extrădarea suspecților din Arabia Saudită] cu sprijinul comunității internaționale".

Pe 5 decembrie, un tribunal turc a emis mandate de arestare pe numele unor suspecți.

Khashoggi, cunoscut pentru criticile sale privind politicile Arabiei Saudite, și-a părăsit țara de origine și s-a mutat în Statele Unite în 2017. A lucrat pentru The Washington Post, analizând situația din Arabia Saudită și politica externă a țării. Pe 20 octombrie, autoritățile saudite au anunțat că jurnalistul a murit într-o luptă în consulatul saudit de la Istanbul.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că uciderea a fost atent planificată. Comunitatea internațională a condamnat crima lui Khashoggi și a cerut o investigație transparentă. (A.A.)

Vizualizări: 715

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: