SUA se pregătesc să trimită o navă militară în Marea Neagră

SUA au început pregătirile pentru a trimite o navă militară în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor ridicate în regiune după ce Rusia a capturat pe 25 noiembrie trei nave militare ucrainene şi i-a reţinut pe toţi cei 24 de marinari aflaţi la bord, anunţă CNN.

Armata americană a cerut Departamentului de Stat să anunţe Turcia despre planurile sale de a trimite o navă militară în Marea Neagră, conform a trei oficiali, ei adăugând că decizia este un răspuns la acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei în Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat miercuri că trupele sale din estul Crimeei, anexată de Moscova în 2014, au efectuat exerciţii militare cu sistemele anti-rachetă Pantsir.

De asemenea Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a informat miercuri că guvernul ucrainean a început „pregătiri active” pentru un atac militar în estul Ucrainei, folosindu-se de legea marţială ca acoperire.

„Componente ofensive substanţiale sunt transportate în regiune şi sunt dispersate de-a lungul liniei de contact”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova.

SUA trebuie să anunţe Turcia atunci când navele americne trec prin strâmtorile sale, conform Convenţiei de la Montreux, un tratat din 1936 care gestionează trecerea navelor militare prin cele trei strâmtori ale Turciei.

Conform tratatului, ţările care nu au ieşire la Marea Neagră trebuie să anunţe Turcia cu cel puţin 15 zile înainte să treacă prin strâmtori.

Vizualizări: 812

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: