CCM-ul în vigoare. Vezi riscurile pachetelor de performanţă!

Prevederile Contractului Colectiv de Muncă (CEO) al salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia este, de ieri, în vigoare. Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, George Romanescu, a confirmat acest lucru. Cei 19 mii de salariaţii vor vedea pe fluturaşul din luna viitoare dacă noul contract le aduce noi venituri. 

Contractul negociat aproape trei luni de sindicate şi administraţia CEO este de ieri în vigoare. De cele mai multe persoane, acest contract este privit ca fiind unul dintre cele mai nefavorabile angajaţilor, mai ales că veniturile oamenilor depind acum de vânzările de energie. CE Oltenia vinde mai puţină energie deoarece a scăzut consumul. „Contractul este în vigoare. Până la urmă a fost totul bine“, a declarat George Romanescu. Potrivit noului CCM, cei 19 mii de salariaţi vor avea un salariu mediu de 2000 de lei, la care se adaugă adaosurile ce au fost cuprinse în trei pachete de performanţă.

Laurenţiu Ciurel, managerul CE Oltenia, a recunoscut la o emisiune la TV Sud că există riscul, dacă situaţia firmei va fi aceeaşi ca în ianuarie în ceea ce priveşte vânzarea de energie, ca pachetele al doilea şi al treilea să nu fie acordate. „Nu cred că o să arate toate lunile ca şi ianuarie, dar dacă ar fi aşa, unul din pachete nu va putea fi acordat“, a precizat managerul CEO.

Cel de-al treilea pachet va fi eliberat doar dacă CEO  va produce şi  vinde 17 TW până la data de 30 noiembrie 2013, iar salariaţii pot primi 50% din cota de combustibil, prima jubiliară şi adaosul pentru sărbătorirea Crăciunului. Al doilea pachet conţine o primă de performanţă necuprinsă în anexele contractului de muncă şi nu este specificată nici suma care va fi dată doar la o producţie de 15 TW la 15 octombrie. Primul pachet se acordă la o producţie de 9 TW până la data de 1 august 2013 şi se referă la 50% din cota de combustibil ce se cuvine tuturor salariaţilor societăţii. Cota de combustibil este de 2000 de lei pe an. 

SEMNĂTURI

Cea mai mare problemă a CCM-ului a fost una de orgoliu. Liderul Constantin Creţan a cerut ca semnătura sa să fie pe fiecare dintre cele o sută de pagini ale documentului. CCM-ul fusese semnat pe fiecare pagină doar de federaţia cu cei mai mulţi membri, adică FNME, nu de toate sindicatele prezente la negocieri.

SALARIZARE

Salariaţii CEO au luat în ianuarie mai puţini bani, veniturile fiind, în unele cazuri, mai mici cu 300 de lei. Problemele de salarizare din ianuarie vor fi rezolvate în Directorat. „Vom da drepturile la nivelul acestui contract colectiv de muncă, suntem conştienţi că trebuie să o facem”, a spus Ciurel.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: