Jurnalist de investigaţii din Gorj, premiat de Freedom House

O investigaţie realizată de un jurnalist gorjean despre modul în care banii Universităţii „Constantin Brâncuşi” s-au scurs în buzunarele fostului ministru Andrei Marga a fost premiată de Freedom House. Cerasel Cuteanu a luat marele premiu, de 2.000 de euro, pentru investigaţia publicată în GorjNews. Celelalte două premii similare au fost obţinute de jurnalişti de la publicaţii naţionale. Interesant este că, în timp ce o fundaţie din SUA premiază investigaţia, un judecător din Gorj cere urmărirea penală a patronului publicaţiei, pentru că refuză să îşi dezvăluie sursele, iar preşedintele Senatului UCB cere daune morale de 400 sute de milioane de lei vechi.

Freedom House România, alături de British American Tobacco România, au premiat joi, 7 februarie 2013, câștigătorii ediției a III-a a programului anual “Supporting Investigative Journalism”. La această ediție au fost acordate 3 premii de câte 2.000 Euro și 4 premii de câte 1.000 Euro. Premiul cel mare în valoare de 2.000 Euro, fiecare, pentru realizarea unei noi investigații a mers către: Daniel Befu, România Liberă cu investigația „Traseul banilor publici spre conturile familiei Ponta"; Cerasel Cuteanu, GORJNEWS cu investigația „Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu”; Justin Gafiuc, Gazeta Sporturilor cu investigația „Mafia pariurilor” – anchetă publicată în varianta print a ziarului, în 3 episoade, în perioada 11-13 octombrie 2012.

Presa scrie, politicienii îşi fac mendrele

În articolul „Marga a mințit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană”de la UCB Tg Jiu”, Cerasel Cuteanu a demonstrat că fostul ministru Marga a plătit contribuții sociale ca urmare a veniturilor obținute ca salariat al UCB începând cu luna martie 2011, odată cu constituirea consorțiului ”Transcarpatica”. Marga a primit bani până în iulie 2012. Întregul articol poate fi citit pe Gorjnews. „Sunt recunoscător Fundației Freedom House pentru acest premiu, acordat pentru o temă aleasă de mine, o temă față de care sunt foarte atașat, deoarece abordează frontal tristețea ce răzbate din mediul universitar românesc torturat de o specie nefericită de baroni educaționali susținuți politic și deciși să împiedice progresul, pentru a nu deveni anacronici”, a declarat Cerasel Cuteanu.

Cuteanu este senior editor la GorjNews şi vicepreşedinte al Grupului de Acțiune în Interes Public, condus de Narcis Daju. Cu ocazia acordării acestui premiu, Cerasel Cuteanu a vorbit despre faptul că oamenii despre care a scris au în continuare susţinere politică şi sunt promovaţi pe funcţii mari la Bucureşti: „Președintele PSD, Florin Cârciumaru, pentru rațiuni ce nu au legătură cu interesul public, nu a ezitat, în numeroase rânduri, să ofere susținere politică și să solicite numirea d-lui Gorun pe diverse funcții în administrația centrală. (…) Prin demersurile politicianiste anti-UCB și pro-Gorun, pe care dl. Cârciumaru le-a făcut în ultimii ani, primind la schimb diverse tinichele din partea nomenclaturii goruniste, a transmis public că susține abuzurile și anti-performanța unor rectori de tip putinist, tipologie nefericit exemplificată de persoane precum Gorun Adrian sau Marga Andrei, recent titularizat, fără rușine, prin dictatul Senatului UCB și fără concurs public”.

DEBUT

Cerasel Cuteanu a publicat primul editorial referitor la neregulile din UCB în Pandurul, acum doi ani, cu titlul „Senatul U.C.B. poate sa spună NU clanului familial ce vrea sa vândă Universitatea pe… persoană fizică”. Sinceritatea și curajul autorului au produs atunci isterie în UCB, mai ales că articolul a avut mii de vizualizări și peste 200 de comentarii.

APEL

„Felicit ceilalți colegi din presa națională, care au fost premiați de Freedom House, în cadrul excepționalului program ”Supporting Investigative Journalism” și le lansez invitația de a prelua teme despre Gorj, mai ales în condițiile în care presa noastră locală este, cel puțin, timidă, când se pune problema expunerii publice a găinăriilor cu care se ocupă mai toți liderii politici locali”, a spus Cuteanu.

DEDICAŢIE

„Deși Narcis Daju ar merita-o, pentru cât timp a investit în a corecta textele mele, totuși, nu pot să dedic acest premiu decât unei singure persoane: patronul spiritual al GORJNEWS, d-șoara Raisa Daju (n.r. – fiica lui Narcis Daju)”.

Galerie foto


Vizualizări: 394

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: