Ce a cerut un inventator de la CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia continuă să aibă zeci de procese cu inventatorii. Pe unele le câștigă, pe altele nu. Un astfel de inventator a dat compania în judecată, invocând Brevetul de invenție intitulat „Dispozitiv pentru răcirea unui arbore, a unei mori de cărbune”.

Acesta a susținut în instanță că “invenția folosită a dus la reducerea numărului de rotori de moară avariați din cauza temperaturilor înalte la care aceștia au fost utilizați, nerăciți corespunzător rotorii se distrug, iar un rotor în anul 2007 avea o valoare de aproximativ 1.200.000 de euro”.

Acesta a mai spus că a încercat fără succes să negocieze cu societatea drepturile care i se cuvin pentru folosirea respectivei invenții.

Inventatorul a pierdut însă procesul aflat pe rol de trei ani, la Tribunalul Gorj. CE Oltenia a invocat în principal faptul că pentru o bună perioadă drepturile s-au prescris, dar și că inventatorul nu a făcut dovada să societatea a folosit invenția sa.

“Acesta nu a depus la dosarul cauzei decât o hotărâre de acordare brevet, fără să depună brevetul însoțit de descrierea revendicărilor și nici desenele care descriu invenția, pentru a se putea verifica prin comparație identitatea dintre invenția presupus utilizată și realitatea din teren a instalațiilor utilizate în procesul de producție”, a arătat compania în instanță.

În cauză a fost făcută și o expertiză, prin care s-a stabilit că brevetul a fost obținut în 2017, în timp ce instalațiile morilor de cărbune din CET Turceni nu au mai suferit modificări constructive după luna octombrie 2003.

Sentința Tribunalului Gorj din 22 iulie poate fi atacată cu apel în 30 de zile. (A.A.)

Vizualizări: 3,652

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: