Fungicidul perfect care salvează legumele se găsește în orice grădină!

Legumele din grădini sau solarii suferă adesea de boli fungice care le slăbesc sau chiar le ucid. Este vorba de bolile care apar în special vara când temperaturile încep să crească există umiditate mare în aer.

Se știe că atât umiditatea cât și căldura sunt condițiile perfecte pentru proliferarea ciupercilor.

Ca să scăpați de ele aveți nevoie de Coada-calului (equisetum arvense) o plantă erbacee perenă al cărei nume „arvensis” în latină înseamnă „de preerie, câmp sau pășune”, practic o buruiană de care cu greu se scapă unele culturi. 

Totuși aceasta este unul dintre cele mai eficiente tratamente ecologice împotriva dăunătorilor și bolilor cauzate de ciuperci, și care ne ajută să le combatem și să le punem capăt. Mai mult, coada-calului s-a dovedit că servește și ca insecticid împotriva afidelor și acarienilor.

Acest fungicid conține saponine, flavonoide și acizi organici, substanțe foarte toxice pentru ciuperci. În plus, are un conținut ridicat de siliciu pe lângă potasiu și calciu. Favorizează structura plantei acționând direct asupra rădăcinilor, făcând-o mai rezistentă. 

Siliciul reduce efectele excesului de apă în jurul plantelor care duce la apariția ciupercilor. Procentul mare de siliciu din plantă reduce impactul umidității. Apariția ciupercilor este mai frecventă cu umiditate ridicată și perioade lungi de ploaie. În aceste cazuri, coada-calului este folosită ca măsură preventivă împotriva bolilor legate de ciuperci și pentru a reduce nevoia de aplicare a sulfului.

Acest remediu casnic nu se aplică doar atunci când avem deja o problemă fungică, ci îl putem folosi și ca metodă de protecție pentru a preveni infectarea plantelor și culturilor noastre. 

Pentru a obține această protecție trebuie să o aplicăm la fiecare 8 zile.

Ceaiul fermentat este foarte ușor de preparat din el, iar timpul de așteptare înainte de utilizare este scurt.

Recoltați un kg de frunze proaspete și adăugați 9 litri de apă de ploaie și lăsați la macerat timp de una până la două săptămâni. Evitați utilizarea recipientelor metalice pentru macerare. Amestecați regulat (de două ori pe zi este ideal) sau folosiți un suflător de bule ca pentru acvarii.

Ceaiul de coada-calului fermentat este gata atunci când lichidul devine negru și frunzele sunt reduse la fundul recipientului.

Deoarece este absolut inofensiv pentru plante, pulverizarea este posibilă pe tot parcursul anului. Se poate uda cu acest ceai și rădăcina plantelor, dar trebuie diluat cu apă, fiind o formă de protecție dar și îngrășământ.

Galerie foto


Vizualizări: 7,147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: