Ce înseamnă când ți se zbate un ochi

Un ochi care se “zbate” este asociat cu ghinionul, norocul, naşterea sau moartea însă acestea sunt doar superstiţii. Adevarătele motive pentru care ţi se zbate ochiul  au fost explicate ştiinţific şi nu au legătură cu superstiţiile.

Nu suntem singurii care au atribuit un anume înţeles acestui fenomen atât de comun. La chinezi, se consideră că spasmele ochiului drept aduc noroc bărbaţilor şi ghinion femeilor, pe când la ochiul stâng înţelesul este opus.

Adevărul este că ochii care se zbat nu aduc nici ghinion, nici noroc, ci sunt fenomene comune uşor de explicat: muşchii din locul respectiv au mici spasme care se traduc prin mişcări involuntare în jurul ochiului şi se aseamănă oarecum cu cârceii care se pun la picioare şi pot avea cauze comune.

Fenomenul se numeşte miochimie, iar cauzele sunt din cele mai banale cum ar fi lipsa de somn, stres, oboseală generală sau la nivelul ochilor, anxietate, exces de cofeină sau alţi excitanţi, droguri, alcool.

Miochimia se mai declanşează dacă suferi de alergie sau există un alt factor care irită ochiul, de exemplu uscăciunea.

Unii oftalmologi cred că şi lipsa anumitor nutrienţi poate declanşa spasmele, ca şi în cazul cârceilor.

În general, ochiul se linişteşte de la sine dacă te odihneşti sau dacă ai răbdare să fie eliminată din corp toată cofeina pe care ai consumat-o.

Dacă nu se calmează singur poţi să încerci o compresă cu apă călduţă, care relaxează muşchii, sau lacrimi artificiale ca să elimini uscăciunea ochiului de pe lista cauzelor posibile.

Vizualizări: 2,998

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: