Ce le poate aduce Dragobetele tinerilor care se iubesc

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj iese în întâmpinarea celor care vor să omagieze Dragobetele.

“Se spune că Dragobetele este cel care aduce iubirea în casă și în suflet, așa că vă dăm întâlnire în fața instituției pe Calea Eroilor pentru a sărbători împreună”, transmite centrul. Evenimentul este deschis de Pompiliu Ciolacu, etnolog în cadrul CJCPCT Gorj printr-un recital de poezie și va începe la ora 17.00.

Ansamblul “Privighetorile Gorjului” al Palatului Copiilor va interpreta mai multe cântece despre frumoasele tradiții și obiceiuri care încă se mai respectă în unele zone din țară de Dragobete. Ansamblul este coordonat de profesorul Emilia Drăgotoiu Nanu, referent muzică CJCPCT Gorj.

În dimineaţa de Dragobete, în mediul rural, fetele se îmbracă frumos şi pornesc prin văi şi lunci, culegând primele flori ale primăverii. Tot de Dragobete, tinerii îmbrăcaţi în straie de sărbătoare culeg ghiocei pentru cǎ, după tradiţie, câţi ghiocei aduci acasǎ, atâţia pui de cloşcă vei avea în ogradǎ în timpul anului.

Dacă eşti împreună cu cel pe care îl iubeşti în ziua de Dragobete, fie şi pentru câteva clipe, veţi fi împreună tot anul. Dacă eşti singură şi el este cel la care visezi, vorbeşte-i în această zi şi i se vor deschide ochii în privinţa ta.

Cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul. De asemenea, dacă vezi o pereche de păsări, vei fi iubită mereu – se ştie că multe specii de păsări îşi aleg perechea în această perioadă.

Dragobetele era sărbătorit în unele locuri și la data de 1 martie, deoarece se consideră că el este fiul Dochiei și primul deschizător de primavară.

Vizualizări: 944

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: