Ce legume se pot planta la jumătatea lunii martie!

Luna martie este o perioadă propice pentru plantarea anumitor legume, mai ales în perioada 10-20 martie. Martie este luna perfectă pentru a începe să semeni anumite legume prin însămânțare în interior, însămânțare de iarnă sau chiar prin însămânțare directă în aer liber în zonele mai calde.

Cele mai multe rădăcini, sau verdețuri pot fi semănate cu puțin înainte de ultimul îngheț de primăvară. 

Specialiștii în grădinărit spun că în grădină, în această perioadă poți semăna direct sfecla, ridichile, napii, salata verde, spanacul, varza kale, mazărea dulce și ceapa de primăvară. În seră sau pe pervazul ferestrei, luna martie este momentul ideal pentru a însămânța broccoli, conopidă, roșii, ardei, vinete și dovlecei, majoritatea în tăvi de răsaduri.

Spanacul este cultura de grădină rezistentă la frig prin excelență, care poate supraviețui unor vremuri friguroase. La începutul primăverii, răsare cu adevărat fără ezitare. Spanacul preferă nopțile răcoroase și crește cele mai fragede și dulci frunze înainte de a veni căldura verii. Puteți planta mai multe succesiuni de spanac prin însămânțare la fiecare două săptămâni, de la începutul lunii martie până în mai. Pentru plantările de la sfârșitul lunii martie în climatele mai calde, alegeți un soi tolerant la căldură și rezistent la bolțuri.

De la ceapa roșie la ceapa dulce, de la ceapa de păstrare la ceapa verde, luna martie este momentul potrivit pentru a înrădăcina aceste alimente de bază din bucătărie.

Ceapa se pune în pământ cu câteva săptămâni înainte de ultimul îngheț, atâta timp cât solul este dezghețat și temperaturile nocturne rămân peste -6 grade. Ceapa va fi gata în doar 5-6 săptămâni, sau puteți aștepta încă 2-3 luni pentru ceapa mare de gătit.

În luna martie, mai ales între 10 și 20 martie este cea mai bună perioadă pentru plantarea culturilor de salată verde. Puteți menține o aprovizionare continuă cu salată pe tot parcursul anului.

Cei mai mulți ardei sunt culturi de sezon lung, cu vreme caldă, care trebuie să fie începute în interior. Grădinarii din nord nu au, de obicei, suficiente zile fără îngheț pentru a justifica însămânțarea în aer liber a acestor ardei.

În plus, studiile arată că ardeii transplantațik2 vor da randament mai devreme și în mai mare abundență. Ca nativi tropicali, ardeii au o toleranță absolut zero la frig. Semințele refuză să germineze în solurile reci.

Cartofii de primăvară sau „ cartofii noi” sunt foarte râvniți în lumea culinară. Nu e de mirare că cartofii timpurii de primăvară sunt o delicatesă. Cartofii sunt membri iubitori de căldură din familia Solanaceae, dar nu se descurcă la fel de bine în căldura extremă de la tropice. Doar în zonele mai calde  se pot planta cartofi în martie. Zonele mai reci ar trebui să aștepte până în aprilie sau mai.

Galerie foto


Vizualizări: 7,075

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: