Ce medicamentele pot da rezultate drug-test fals pozitive!

Există o serie de medicamentele cunoscute și destul de des utilizate care pot da rezultate drug-test fals pozitive. Lista completă a acestora a fost dezvăluită de specialiștii de la Medicină Legală.

Consiliul superior de medicină legală (CSML) a dezvăluit detalii utile privind testarea anti-drog în trafic a șoferilor români. Specialiștii au făcut publică și lista medicamentelor care pot da rezultate fals-pozitive la consumul de substanțe interzise, a informat ProMotor care vine astfel în ajutorul celor depistați că ar fi consumat substanțe interzise deși nu au făcut acest lucru.

Specialiștii de la Consiliul superior de medicină legală (CSML) au vorbit despre testarea cu aparatul drug-test a șoferilor români după ce, în ultima perioadă, polițiștii au efectuat numeroase astfel de controale, „pentru prevenirea și combaterea situațiilor de risc și menținerea unui climat de ordine și siguranță”.

Un lucru pe care toți șoferii ar trebui să îl știe este că testarea anti-drog trebuie să îndeplinească anumite condiții: să ofere rezultate rapide, disponibile imediat, prin metode ușor de utilizat și cu o rată decentă de siguranță a rezultatelor. Astfel de condiții pot fi întrunite doar prin teste de orientare sau prezumtive.

De aceea, uneori, rezultatele indicate de aparatul drug-test pot fi fals pozitive. De multe ori, testele confirmă că șoferul aflat la volan s-a aflat sub influența substanțelor interzise, însă există și excepții de la această generalitate, acesta consumând doar medicamente.

„În primul rând, rezultatele fals pozitive la testarea anti-drog pot să apară din cauza lipsei unui protocol înalt standardizat, precum cel din cazul unor studii de cercetare medicală. În astfel de circumstanțe, testele rapide pe salivă pot indica erori, spun specialiștii CSML.

Timpul scurs de la consumul substanței, modificarea de pH a probei biologice, stimularea mecanică a secreției salivare, flora bacteriană, condițiile de testare sau administrarea anumitor medicamente pot influența într-o anumită măsură rezultatele, uneori fiind fals pozitive. Dacă șoferul și-a administrat sau i s-au administrat unele medicamente specifice, se poate ca rezultatul drug-test să fie fals pozitiv, inclusiv la amfetamine”, a informat sursa citată.

Pe lista medicamentelor CSML ce prezintă în compoziție substanțe ce determină astfel de rezultate sunt:

    medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;

    cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;

    barbiturice: antiinflamatorii;

    opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

    antidepresive triciclice, antagoniști de receptori adrenergici;

În cazul în care un șofer este testat pentru depistarea rapidă a consumului de substanțe interzise, iar rezultatul este fals pozitiv, se pot lua măsuri pentru elucidarea cazului. Specialiștii pot efectua o analiză toxicologică medico-legală pe probe de sânge, care să infirme consumul de substanțe interzise.

Vizualizări: 2,061

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: