Ce ne așteaptă în următorii ani de la industria de televizoare?

Industria „imaginii” trăiește cea mai bună epocă a sa, fiind aproape de o nouă revoluție tehnologică, rezoluția 8K. Piața este inundată de prea multe sigle precum OLED, LCD, QLED, HDR Plus sau Dolby Vision care fac, de cele mai multe ori, să te doară capull atunci când încerci să alegi ce televizor să-ți cumperi.

Anul acesta, la IFA, totul s-a învârtit în jurul a două acronime: 5G și 8K. Prima, așa cum știe toată lumea, se referă la noua rețea ultrarapidă de comunicare a telefoanelor mobile și va schimba lumea într-un fel pe care mulți nu au curajul încă să-l prevadă.

Al doilea este cea mai nouă tehnologie în domeniul televizoarelor și reprezintă un uriaș salt calitativ comparativ cu 4K, cu care abia am început să ne acomodăm.

Împreună, cele două sigle ne arată calea pe care o ia industria televizoarelor de ultimă generație. În următorii ani, televizoarele vor fi capabile să ofere o imagine de o calitate fără precedent și să se conecteze la noile rețele rapide pentru a transmite orice tip de conținut video online.

După IFA Berlin putem spune că ni s-a oferit o scurtă ocheadă în viitor. Un viitor care deja a început să se materializeze. 5G și 8K, de exemplu, deja au fost „combinate” într-un singur dispozitiv: un televizor gigant, cu diagonala de 120 de inchi, prezentat la IFA de japonezii de la Sharp. Huawei și Samsung sunt probabil următoarele care vor scoate astfel de televizoare.

Compania niponă nu a oferit însă informații nici despre prețul acestui super televizor și nici despre cum și când va putea fi achiziționat. Se știe doar că nu este destinat locuințelor, ci instituțiilor precum muzee sau școli, unde rezoluția sa enormă ar putea fi pusă cu adevărat în valoare.

Desigur, Sharp nu a fost singura companie care a prezentat la IFA televizoare 8K . Samsung, LG, Hisense și Sony, între alții, au făcut la fel. Această adevărată avalanșă de televizoare 8K vrea să ne arate oare că piața s-a maturizat suficient pentru noua tehnologie care multiplică de patru ori claritatea imaginilor 4K? Nu chiar... În ziua de astăzi nu există conținut audiovideo în 8K, iar televiziunile și producătorii de conținut abia au început să producă în 4K, deci ar fi cam devreme să ne bazăm pe aparatele nou-lansate.

Samsung, fără a merge mai departe , a anunțat că va dezvoolta primul conținut HDR10+ în 8K din lume și va face asta în colaborare cu principalele servicii de streaming video care operează în Europa.

Totuși, în ciuda limitărilor de conținut, revoluția 8K nu mai poate fi oprită. LG a prezentat încă de anul trecut la IFA primul său televizor cu ecran OLED de 8K, iar anul acesta și-a mărit oferta cu alte câteva modele.

Samsung, la rândul său, care e lider mondial în domeniu, a scos încă din 2018 un model QLED de 8K, iar în acest an a prezentat un model nou de televizor, mai mic, deci și mai accesibil, cu aceeași rezoluție. Este vorba de noul QLED 8K cu diagonala de 55 de inchi, care se adaugă unei game deja existente cu diagonale de 65, 75, 82 și 98 de inchi, dar mult mai scumpe.

Vizualizări: 1,277

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: