Ce nu iti spune nimeni despre uzura planificata

Uzura planificata nu este un termen atat de cunoscut si des folosit, insa, daca stai putin sa te gandesti, e foarte probabil sa iti fi trecut si tie prin minte la un moment dat ca anumite produse sunt facute in asa fel incat sa reziste doar pentru anumite perioade.

In continuare, iti vom vorbi mai in detaliu despre ceea ce inseamna uzura planificata si vom incerca sa te lamurim in privinta anumitor aspecte.

1. Ce este uzura planificata

Cunoscuta in engleza ca “planned obsolescence” si in romana ca uzura planificata, aceasta alaturare de termeni face referire la o politica de marketing prin care durata de functionare a unui articol electric, electronic sau electrocasnic este scurtata in mod artificial, astfel incat sa poata fi folosit o perioada limitata de timp.

Cand vorbim de uzura fizica, ne referim la faptul ca anumite produse sunt facute in asa fel incat sa aiba o viata limitata, dupa care sa apara defectiuni, iar cand vorbim de uzura morala, facem referire la modelele noi pe care le scot pe piata firmele producatoare, pentru a atrage clientii si pentru a-i face sa isi inlocuiasca vechile articole.

2. Care este scopul unei astfel de strategii

De ce recurg fabricantii la astfel de strategii? Pentru a le merge mai bine afacerile. Produsele sunt facute sa reziste un anumit timp, iar in momentul in care s-au defectat, ce face omul? De cele mai multe ori cumpara altele noi. Poate mai moderne, poate mai imbunatatite etc.

La urma urmei, imagineaza-ti cum ar mai evolua marile companii, cum s-ar mai face profit, cum s-ar mai dezvolta economia, daca produsele electronice ar avea o durata de viata nelimitata.

3. Ce impact are uzura morala asupra omului si mediului

Nu isi doreste nimeni sa investeasca foarte mult intr-un produs care ajunge sa se strice mai repede decat si-ar dori. Asta inseamna costuri pe care cumparatorul le va suporta pentru a-si cumpara/repara o hota fara evacuare, un frigider, o alta masina de spalat si asa mai departe. Si nu, nu ne dorim asta. Vrem ca ceea ce achizitionam sa ne tina pentru cat mai mult timp.

Uzura planificata nu este ceva de dorit nici cand vine vorba de impactul pe care il are asupra mediului. Toate aparatele care nu mai functioneaza si trebuie inlocuite in cel mai bun caz ajung sa fie reciclate, asta daca nu sunt aruncate intamplator in locurile in care se colecteaza gunoi. Si nu, nici asta nu ne dorim, daca vrem sa ne ducem traiul intr-un mod cat mai sanatos si sa traim cat mai sustenabil.

4. Este legala aceasta politica de marketing

E cam greu de spus daca e sau nu legal ceea ce fac producatorii in acest sens. De ce? Pentru ca uzura este pusa in practica de folosirea unor materiale mai slabe, deci, tu stii ce cumperi si pentru ce platesti, de recomandarile pe care le primesti de la consultantii firmelor de a cumpara un produs nou, mai bun, la un pret redus, decat sa il repari pe cel vechi si tot asa. Sunt tot felul de tehnici care nu sunt ilegale, deci, fabricantul are libertatea de a le pune in practica. Daca tu cazi sau nu in plasa, e un risc pe care ti-l asumi. Mai multe detalii legate de acest subiect poti sa vezi accesand acest site.

5. Indicatori ai uzurii planificate

Sunt o serie de factori care ne pot arata daca un anumit produs a fost gandit in asa fel incat sa faca parte din categoria articolelor care vor suferi in urma uzurii planificate. In plus, iti vei da seama si pe parcursul folosirii lui, daca intra sau nu in aceasta arie.

● Produsele sunt realizate din piese componente care sunt la randul lor fabricate din material de calitate slaba

Sunt mici detalii care iti pot indica de la inceput daca produsul pe care il cumperi va fi sau nu supus uzurii. E vorba de acele articole care in aparenta par foarte bine realizate, sunt lucrate cu materiale foarte apreciate, insa, in anumite aspecte observi ca s-au folosit piese mai indoielnice. De exemplu, suruburi mai slabe, margini de protectie de calitate mai putin buna etc.

Aici fii atent/a la un aspect important - nu se considera uzura morala daca e vorba de un produs la un pret mic, realizat din materiale mai slabe, de un model la care raportul calitate-pret e unul foarte bun.

● Pretul reparatiilor este unul foarte mare

Uzura planificata mai poate fi indicata si de preturile aberant de mari cand vine vorba de reparatii. In astfel de cazuri, vei observa ca indemnul primit de fabricanti este “nu merita sa il repari, mai bine cumperi altul nou, mai bun, mai modern”. Ei bine, aceste replici nu sunt intamplatoare, ci sunt gandite in asa fel incat sa te faca sa achizitionezi un alt produs si astfel firmele care il comercializeaza/realizeaza isi cresc profitul.

● Raman in urma in ceea ce priveste sistemul de operare

Daca vorbim de produse care functioneaza pe baza unui soft, se poate intampla ca la un moment dat sa se face un update, iar dupa acesta, vechile aparate sa nu mai fie compatibile. Ei bine, asta nu se intampla pentru ca tehnologia a avansat foarte mult si articolul respectiv nu ar mai putea rula cu un anumit soft, ci pentru ca producatorul ia aceasta decizie perfect constient, pentru a-l face pe vechiul cumparator sa cumpere un model mai nou si nu se mai ocupa de update-uri pentru sisteme de operare mai invechite.

● Producatorii vin cu variante mai moderne, mai tentante

Aici vorbim de un aspect care tine strict de tine daca ii dai sau nu curs. Vei vedea ca mereu pe piata apar oferte noi, produse noi, prin care fabricantii promit imbunatatiri, tot felul de functii moderne, un design mai spectaculos si asa mai departe. Ce incearca ei sa faca de fapt? Sa creeze perceptia faptului ca ce ai e invechit si necesita un upgrade. Si da, poate fi asa, daca vrei musai o functie noua, insa, de multe ori iti vei da seama ca ai cumparat un produs destul de asemanator cu ce aveai si investitia a fost mai mult un moft decat o necesitate.

Fii foarte atent/a de fiecare data cand achizitionezi un produs care ar putea sa fie gandit in asa fel incat sa fie supus uzurii planificate si fa tot ce depinde de tine pentru a nu polua in mod inutil mediu.

Vizualizări: 1,734

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: