CE Oltenia angajează o casă de avocatură. Juriştii, pe făraş!

Complexul Energetic Oltenia a aprobat angajarea unei case de avocatură pentru susţinerea mai multor cauze în care este implicată compania! Deocamdată nu se ştie dacă vor pleca juriştii companiei, aşa cum a propus jurista şefă în primăvară. Până la închiderea ediţiei, CE Oltenia nu a dat un punct de vedere în acest caz, deşi i s-a cerut unul. Contractul cu casa de avocatură va fi încheiat pe doi ani şi va aduce bani frumoşi fericitului câştigător.

În şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor, din data de 28 iunie 2013, a fost aprobată „achiziţia de servicii în vederea încheierii unui acord-cadru pe doi ani, cu un operator organizat în una dintre formele de exercitare a profesiei de avocat“.

Firma respectivă va trebui să ofere, potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial pe 29 iulie, „asistenţă juridică şi reprezentarea pentru acţiunile cu o valoare mai mare de 300.000 de euro în materia exproprierilor, taxelor şi în contractarea creditelor cu instituţiile internaţionale de finanţare precum BERD şi cu instituţiile naţionale de creditare pentru valori de peste 5 milioane de euro“. De asemenea, firma va oferi „consultanţă juridică şi elaborare opinii juridice în limita unui plafon de 1 milion de lei şi în situaţii temeinic justificate. Depăşirea acestui prag valoric se va realiza numai cu aprobarea prealabilă a Consiliului de Supraveghere“.

Decizia a fost luată în condiţiile în care la CE Oltenia sunt angajaţi circa 100 de jurişti.

Jurista şefă vrea să-şi concedieze subalternii

Interesant este că jurista şefă din complex, Laura Manea, cea care a pierdut un proces de milioane de euro cu asociaţia de sinistraţi de la Seciurile, a propus încă din primăvară externalizarea serviciului juridic, considerând că subalternii săi sunt limitaţi, mai ales dacă au făcut studiile la Târgu Jiu.

Iată ce spunea aceasta într-un raport înaintat conducerii CE Oltenia. „Aducem la cunoştinţa dumneavoastră intenţia Directoratului de a externaliza, pe parcurs, aproape în întregime serviciile juridice, păstrând în companie doar jurişti care să asigure doar strictul absolut necesar pentru actul comercial şi patrimonial. În acest sens, cea mai mare parte a actualilor consilieri juridici, care au şi altă calificare, se vor întoarce la meseria de bază sau vor părăsi compania“, scria Manea.

La acea vreme, Manea cerea ca firma de avocatură care va lucra pentru CE Oltenia să nu aibă şi alţi clienţi (!!!). „Intenţionăm ca, dacă se obţin aprobările necesare, să condiţionăm colaborarea cu această companie juridică de o totală exclusivitate, în sensul că trebuie să fim pe perioada de contract singurul client al acestei firme“, se mai arată în document.

Juriştii, inutili

Externalizarea serviciilor juridice se impune, scria Manea, pentru că actualii jurişti nu deţin cunoştinţe nici de legislaţie internaţională şi nici nu vorbesc limba engleză. Manea mai notează că: „Pe de altă parte, deşi avem un număr important de angajaţi, domeniul lor de expertiză este limitat, neavând nici experienţă, nici cunoştinţele necesare unor speţe extrem de dificile şi costisitoare pentru societate în cazul în care nu se folosesc persoane avizate“.

Problema ar fi instituţia unde juriştii au absolvit. „Nu în ultimul rând, existenţa în zonă a unor facultăţi de ştiinţe juridice, în oraşele Târgu Jiu şi Herculane, a crescut numărul de jurişti angajaţi în ultimii 40 de ani la cele patru entităţi care formează Complexul Energetic Oltenia, la circa 64, dar calitatea prestaţiilor lor a dus la pierderea a peste 50% din procesele în care a fost implicată societatea. Sumele care se pierd anual la nivel de companie prin pierderea diferitelor procese în instanţă sunt zeci de milioane de euro“, a spus Manea, care a reuşit în această vară să piardă unul dintre cele mai importante procese ale companiei.

PRECEDENTUL ŞOVA

Laurenţiu Ciurel a intrat în graţiile lui Victor Ponta încă din 2007, când a majorat de cinci ori suma câştigată prin licitaţie de casa de avocatură Şova, care asigura asistenţa juridică la CE Rovinari, unde Ciurel era director. În câţiva ani, milioane de euro au intrat de la complexurile din Gorj în conturile Casei Şova, unde actualul premier era senior partener, alături de actualul ministru Dan Şova.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: