CE Oltenia: Compania rezistă, dar modificarea legii o face profitabilă!

Complexul Energetic Oltenia poate rezista şi în actualele condiţii din piaţă, dar modificările aduse la Legea Energiei o fac profitabilă, transmit reprezentanţii societăţii. CE Oltenia susţine că noile reglementări ar ajuta atât prin reducerea unor taxe, dar mai ales pentru că dă energiei pe cărbune locul pe care-l merită în menţinerea siguranţei sistemului energetic.

Politicienii PNL au susţinut că legea este neprielnică pentru complex, că nu ajută şi nu încurcă sau că „este ca apa sfinţită“, nu face nici bine, nici rău. CE Oltenia transmite, la solicitarea Pandurul, câteva clarificări pe acest subiect. „Estimăm că, în actualele condiţii de piaţă, CE Oltenia va putea rezista încă 30 de ani, însă mecanismele de piaţă echitabile pentru toţi participanţii vor crea posibilitatea CE Oltenia de a se număra printre societăţile profitabile din domeniul energetic“, susţine CEO.
Nu trebuie uitat că, pe lângă problemele din piaţa de energie, CEO a avut un management defectuos, în fruntea companiei fiind Laurenţiu Ciurel, care timp de trei ani a tăiat şi spânzurat în companie, iar societatea a ieşit pe pierdere. Ultimii doi ani au fost catastrofali, peste 1500 de milioane lei pierdere. Laurenţiu Ciurel este acum aspirant la un post de parlamentar pe lista PSD, partidul care l-a făcut director. „Neaprobarea legii înseamnă continuarea regimului discriminatoriu privind concurenta in piaţa de energie din România, defavorizaţi fiind în special producătorii clasici (hidro, nuclear, termo)“, mai susţine compania.

Modificările
La solicitarea Pandurul, CE Oltenia a transmis avantajele pe care companiile din energie le-ar avea dacă ar fi aprobate aceste modificări ale legii energiei.
În primul rând, legea va defini ce înseamnă siguranţa Sistemului energetic Naţional, iar „propunerea de modificare se referă la obligativitatea operatorului de transport de a preciza care sunt producătorii de energie din România ce contribuie la menţinerea siguranţei sistemului, astfel încât să poată fi suplinită ieşirea din funcţie a oricărei capacităţi energetice, fără a fi deconectaţi consumatori de la reţea“.
De asemenea, rezervele de combustibil vor fi făcute în baza unor contracte. Recunoaşterea serviciilor de sistem este o reuşită prin această lege. „Pentru a menţine capacităţi în rezervă, disponibile să acopere consumul ţării în orice situaţie, producătorii trebuie să primească banii necesari acoperirii cheltuielilor fixe impuse de această cerinţă. Solicitarea de a fi recunoscute şi plătite serviciile de sistem va contribui la creşterea veniturilor realizate de toţi producătorii de energie din surse clasice“.                       
Un amendament rezolvă şi problema transparentizării.  Actualele precizări prevăd ca toate contractele să fie desecretizate în comparaţie cu prevederile vechii legi în care doar contractele de pe OPCOM erau publice, nu şi cele de import-export.
Societatea mai crede că modificările aplicate Legii nu contravin directivelor europene. „Normele europene susţin condiţii nediscriminatorii pentru participanţii la piaţă. Considerăm că propunerile pentru modificarea Legii energiei  urmăresc crearea unor mecanisme de piaţa echitabile pentru toţi participanţii“.
 

Vizualizări: 1,148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: